Hur ofta händer det egentligen att barn sväljer batterier? Ja, åtminstone i USA sväljer 3 500 barn om året knappbatterier enligt den amerikanska barnläkarorganisationen American Academy of Pediatrics.

Och det är inte helt ofarligt för på sin väg genom kroppen kan de skada olika organ om de börjar läcka. I värsta fall kan det rentav leda till döden.

Därför har nu MIT-forskarna tillsammans med University of Sheffield och Tokyo Institute of Technology tagit fram en robot som är specialdesignad för uppdraget att plocka ut svalda batterier, rapporterar Cnet.

Läs också: Här är roboten som ska lära kidsen att koda

Den lilla roboten ligger i en kapsel som sväljs ner. Väl nere i magen löses kapseln upp av magsyrorna.

gristarm robot

Eftersom roboten består av tre olika lager, där lagret i mitten är gjort av torkade gristarmar som drar ihop sig av värmen, fälls den ut som ett litet dragspel. Det gör att den kan hålla sig fast i ytan med de vassa hörnen och röra sig framåt men också ta sig loss genom att böja sig. Och, eftersom magen innehåller vätska, kan den också simma.

Läs också: Doktor på nätet och diagnos gjord av superdatorn – när är framtidens vård här?

En magnet är inbäddad i roboten och den kan styras av en läkare som har en annan magnet utanför kroppen. På så vis kan den lilla roboten få tag på batteriet och bogsera ut det ur kroppen.