EU:s digitala boss har inte gjort någon hemlighet av att han avskyr geoblockering. Folk ska kunna använda tjänster de betalat för även när de är ute och reser inom unionen. Det var också budskapet när EU-kommissionen presenterade sina förslag i december förra året.

Men nu visar det sig att så kanske inte alls blir fallet. Dokument som läckt ut, och som tidningen Politico tagit del av, visar att det i lagförslaget lagts in undantag för just videotjänster, skriver Torrentfreak.

I utkastet står det att förslaget ligger i linje med tjänstedirektivet (2006/123/EG), som gäller för företag som säljer tjänster mellan olika medlemsstater. Detta för att säkerställa rättssäkerheten för både handlare och konsumenter.

Läs också: EU-kommissionen gör kovändning om geoblockering

Vad det i realiteten betyder är att bland annat att spelverksamhet, hälso- och sjukvård och transporttjänster inte omfattas av förordningen. Och inte heller audiovisuella tjänster, som till exempel Netflix.

”Audiovisuella tjänster, inklusive tjänster där huvudfunktionen är att tillhandahålla sändningar av idrottsevenemang och som ges ut baserat på exklusiva territoriella licenser, omfattas därför inte av innehållet i den här förordningen”, står det i utkastet.

De här undantagen går stick i stäv med uttalandet från december:

“I dag lägger EU-kommissionen fram sitt första lagförslag om upphovsrätt. Det är utformat för att låta alla dem som betalar för nättjänster i ett EU-land, oavsett om det är e-böcker, musik, spel, filmer, tv-serier eller sport, använda tjänsterna när de reser i ett annat EU-land. Det är ofta omöjligt i dag. Vi vill se en ny europeisk rättighet att kunna ta med sig material från nättjänster till andra EU-länder.”

Läs också: EU-toppar: ”Nu gör vi om upphovsrätten på nätet”

Är det så att uppgifterna stämmer och utkastet är det som sedan kommer utgöra grunden till förordningen är det dåliga nyheter för konsumenterna. Dock lär kanske upphovsrättsinnehavarna vara mer nöjda, då de inte behöver förhandla om sina licensavtal.

Det är inte första gången EU-kommissionen gör oväntade vändningar. När de presenterade sin övergripande plan för EU:s digitala marknad såg det ut som att geoblockeringen skulle bli kvar i någon form. Sen skulle frågan analyseras och nästa besked var att den skulle bort. Om två veckor väntas det officiella förslaget presenteras. Och hur det blir i slutänden vet vi kanske inte förrän förordningen är på plats 2017.