Tidigare i veckan gick en före detta Facebook-anställd ut med en allvarlig anklagelse: det sociala nätverket skulle medvetet ha valt bort nyheter som handlade om konservativa amerikanska politiker.
Ingreppen ska ha skett i en del av nyhetsflödet som kallas trendsättande nyheter, som än så länge bara finns i engelskspråkiga länder. Där samlas artiklar som delas och gillas flitigt, men till skillnad från det vanliga flödet sker det inte automatiskt via en algoritm. Facebook har anställda journalister, internt kallade för "nyhetskuratorer", som väljer ut artiklarna. Den före detta anställde som gick till pressen var en sådan.
Läs också: Siris smarta syster Viv lockar både Facebook och Google
Det här avslöjandet har rört upp känslor. Facebook luras och manipulerar, menar kritikerna.
För det visar sig att nyhetskuratorerna inte bara tittat på en skärm och valt ut de artiklar som delats flest gånger. Istället har de handplockat dem utifrån ett antal givna kriterier för att lyfta fram de mest intressanta och relevanta.
Det kallas nyhetsvärdering, och är själva grundprincipen i att förmedla nyheter. Jag är själv skyldig till samma brott, eftersom jag inte är en robot som med hjälp av en matematisk formel har valt att skriva den här texten.
Kritikerna har visserligen en poäng. När Facebook väljer bort artiklar om Mitt Romney och Rand Paul till förmån för andra potentiella presidentkandidater blir samlingen av virala nyheter knappast en objektiv sammanställning.
Men det betyder inte att det är fel att sortera ut intressanta nyheter, istället för att bara välja de som deltas flest gånger.
Som svar på kritiken har Facebook valt att publicera ett 28-sidigt dokument med riktlinjerna för nyhetskuratorerna. Där framgår tydligt att de nyheter som handplockas bara får vara stora nyhetshändelser med brett genomslag i massmedia, men som inte delats flitigt på Facebook.
Läs också: Lärarbot hjälper studenter utan att de vet om det
Om alla kriterierna är uppfylla skriver Facebooks journalister en rubrik och en kort ingress och delar händelsen till flödet över trendsättande nyheter.
Är det här mer subjektivt än ditt vanliga Facebook-flöde? Knappast.
Facebook väljer ut vad du ser i ditt nyhetsflöde genom att analysera vad du gillar, vad du läser och vem du är vän med. Det sker förstås inte genom att du har en privat redaktör som listar ut vad du är intresserad av, utan genom en algoritm – som för övrigt designats av människor av kött och blod.
Algoritmernas stora baksida är att de bara ger oss de nyheter vi själva vill se. Kuratorerna bryter mot mönstret och tvingar på oss omvärlden. Varför är vi mer rädda för det, än för algoritmer som stänger in oss i ekokammare?