Chrome blockerar Flash

Adobes instickprogram Flash är ett ständigt gissel. Inte nog med att det drar batteri och bandbredd, det är dessutom en stor säkerhetsrisk.

Men snart kan Chrome-användarna pusta ut. Google har visserligen sakta fasat ut helvetesprogrammet till förmån för den modernare standarden html5, men det är först i och med Chrome 53 som släpps i september 2016 som blockaden inleds på allvar.

Läs också: Chrome krossar Microsoft – nu har webbläsaren över halva marknaden

Då kommer webbläsaren stoppa alla Flash-element som laddas i bakgrunden, enligt Google står bakgrundsprocesserna för drygt 90 procent av all Flash på nätet. I stället ska webbläsaren automatiskt använda html5, då laddas sajterna snabbare och du får några välbehövliga extra minuter på batteriet.

När Chrome 55 släpps i december går Google än längre och gör html5 till standard för alla sajter – förutom de som enbart stödjer Flash. Har du oturen att snubbla över en sådan frågar Chrome om du vill göra ett undantag och sparka igång pluginet.

Alltså kommer du snart att surfa säkrare och energisnålare, men behöver du trots allt använda Flash kommer möjligheten att finnas kvar.