Laddar Chrome ur ditt batteri?

Chrome har gång på gång anklagats för att vara en riktig batteritjuv och att ta upp en stor del av datorns ram-minne.

Den norska uppstickaren Opera lovar exempelvis att deras webbläsare i strömsparläge drar 50 procent mindre ström än Chrome.

Läs också: Microsoft sågar Chrome – gissa vilken webbläsare de föreslår istället?

För att lyckas har Opera bland annat begränsat aktiviteten i flikarna som ligger i bakgrunden, gjort så webbläsaren inte anropar processorn lika ofta, och stoppat animationer, plugin och videor från att starta automatiskt.

Microsoft har kommit med samma skryt med sin webbläsare Edge.

Företaget visar skillnaden genom att ta fyra fulladdade Surface Book-laptops som kör varsin webbläsare och testa vilken som kan spela video längst. Resultatet blev att Chrome klockade in på blygsamma 4:19 timmar, mot Edges 7:22. Däremellan landade Firefox på 5:09 och Opera på 6:18.

Läs också: Så ska Google få Chrome att stjäla mindre ström

Båda undersökningarna är förstås oerhört tendentiösa och har bara gjorts på enskilda datormodeller.

PC World har gjort ett eget test och ger Microsoft delvis rätt. Edge är snäppet mer energieffektivt, åtminstone om det bara är ett fåtal flikar uppe åt gången. Men skillnaderna är knappast dramatiska, och webbläsarna presterar olika bra beroende på hur du använder dem.

Konklusionen är att Chrome absolut sliter på batteriet, speciellt om du har många flikar med mycket innehåll laddade. Google själva är medvetna om problemet och jobbar på det. Men det är ingen enorm skillnad mot konkurrenteras webbläsare.