Upphovsrättbrott sker inte bara på torrentsajter och illegala streamingtjänster, det finns bra mycket mer analoga exempel. Som kopior på och utskrifter från böcker, foton och akademiska texter.

Men IBM har tagit fram en lösning. Den blå jätten har tagit patent på en ny skrivare som stoppar pirater från att printa fritt, rapporterar Torrentfreak.

Läs också: Läckta EU-dokument: Netflix kan få fortsätta med geoblockering

När du skickar en utskrift till skrivaren kollar den igenom innehållet och matchar mot en databas över upphovsrättsskyddat material. Finns bilden eller texten med stoppas utskriften, såvida du inte har behörighet att skriva ut.

Det är lite oklart hur skrivaren kontrollerar en sådan behörighet, och hur mycket av texten som ska vara kopierad för att den ska säga stopp.

I patentet beskriver IBM flera möjliga metoder för att bygga en upphovsrättsskyddande skrivare, och nämner också möjligheten att be användaren köpa rätten att skriva ut ett dokument. Skrivaren kan också användas för att genomsöka långa texter för att exempelvis kunna upptäcka plagiat.

Läs också: Polisens piratjägare: blockera Pirate Bay och andra piratsajter

Tekniken är förmodligen ingen systemsäljare på privatmarknaden, utan snarare något som är riktat till storföretag som vill kunna kontrollera vad som skrivs ut.