Är det nu det är dags att börja bli rädd? Att hantera problem som kommer i ens väg är en vanlig del av vardagen. Och den här roboten ser ut att vara riktigt skicklig på att göra precis just det. Problemet, eller det som är fascinerande – beroende på hur man ser det – är att ingen lärt den hur den ska göra.

Forskare vid Carnegie Mellon University har tagit fram mjukvara som inte bara hjälpt roboten att på ett effektivt sätt sortera en röra av prylar. Utan också att på ett kreativt sätt lösa problemen den ställs inför. Om allt detta skriver forskarna i en rapport som presenteras vid en internationell robotkonferens i Stockholm i veckan, skriver IDG News.

Läs också: Hyundai har byggt en Iron Man-dräkt som gör dig superstark

En hög med klossar placerades framför den tvåarmade mobila roboten Herb, en förkortning för Home exploring robot butler. Och då inträffade något som forskarna inte väntat sig: Herb flyttade en kloss med hjälp av sin armbåge.

”Vi lärde den inte att göra så. Den utnyttjade någon slags supermänsklig kapacitet. Robotens handled har en räckvidd på 270 grader, vilket lett till beteenden vi inte räknat med”, säger Siddhartha Srinivasa, docent och den som leder forskningsgruppen.

Mjukvaran har också testats på Nasas K-Rex-robot som tagits fram för korsa månens yta. Där Herb fokuserar på röror som uppstår i hemmet, kommer K-Rex använda mjukvaran för att hitta körbara vägar genom ett landskap fullt av gropar, stenar och andra hinder. Samtidigt som den puttar ett objekt framför sig.

Att robotar kan lyfta saker och flytta på dem är inget nytt. Men tänk dig själv, hur gör du när du tar fram smörpaketet eller osten? Lyfter undan en sak, knuffar en annan, plockar ur en tredje.

Läs också: Svalt ett batteri? Nu finns en robot gjord av gristarmar för det

Den nya mjukvaran hittar automatiskt balansen mellan de två strategierna som roboten baserar sina processer på. Den är programmerad att förstå de grundläggande fysiska lagarna, en uppfattning om vilka objekt som kan knuffas, lyftas eller klivas på. Roboten kan också lära sig att urskilja saker som är extra känsliga eller värdefulla.