Längtar du efter att prata mer med din elektronik?

Både Google och Amazon verkar fast övertygade om att det är vägen framåt. Under Google I/O visade sökjätten upp AI-assistenten Google Home, och trots att priset inte avslöjades är det en självklar konkurrent till Amazons Echo.

Men varför har AI-kriget plötsligt flyttat in i ditt vardagsrum? Det finns tre förklaringar. 

1. Vi vill ha det så 

Amazon Echo, som släpptes hösten 2014, känns kanske som en nischprodukt men den har faktiskt fått ett ganska brett kommersiellt genomslag.

För en dryg månad sedan släppte analysföretaget Cirp en rapport där de uppskattar att Amazon sålt runt tre miljoner exemplar av den konverserande högtalaren. En ganska imponerande siffra för en produkt som är så pass ny på marknaden – och dessutom bara säljs i USA.

Läs också: Här är 7 nyheter från årets Google I/O du inte får missa

Det ska sägas att en förklaring kan vara den låga prislappen. En Echo kostar 199 dollar, mindre än många uppkopplade högtalare på marknaden. Ljudmässigt går den inte att jämföra med en Sonos, men för en icke-audiofil som enkelt vill spela musik utan en stereo eller dator är det en smidig och billig lösning. Som dessutom är röststyrd.

Det är inte konstigt att Google också vill in på en så snabbt växande marknad. Om Google Home dessutom visar sig kunna leverera bra ljud till en rimlig prislapp kan det bli ett steg in i många hem som ser AI-assistenten som en kul bonus snarare än som självaste huvudnöjet.

– Google Home skulle kunna bli en storspelare som också skulle kunna minska Amazon Echos säljpotential dramatiskt. Google Home är också möjlig att koppla ihop med tv:n och andra icke-intelligenta högtalare med en dongel, det kan inte Echo. I slutänden kommer Google förmodligen att vinna över Amazon, säger analytikern Patrick Moor på Moor Insights & Strategy till IDG News. 

2. Google och Amazon vill veta allt om dig

Det är ingen hemlighet att Amazon och Google lever på information, och finns det något bättre sätt att lära känna dig än att ni bor under samma tak?

När du ber Echos AI Alexa eller Homes dito Google Assistant om hjälp att välja film, boka resor eller frågar om recept får teknikjättarna dyrbar information på köpet. Data som är perfekt för att kunna sälja dig något du inte visste att du behövde.

The Guardians Rory Carroll, som ingående testade Amazons assistent, berättar i en artikel om hur han diskuterade bäbisar med sin fru framför deras Echo. Ett par dagar senare visade hans Kindle plötsligt annonser för blöjor – utan att han däremellan gjort en enda sökning på något barnrelaterat.

På samma sätt kan Google använda information från Home.

– Varför skulle de inte göra det? Google har mer data om mänskliga interaktioner med datorer än någon annan i universum. Google började med att testa AI, men nu använder de det för att hitta saker som du inte nödvändigtvis bett om, lite som om någon erbjuder dig en handduk när du kliver ur poolen. Det är smart, säger Ezra Gottheil som är analytiker på Technology Business Research till IDG News.

Så ja, din vardag blir övervakad om du bjuder in Echo eller Home. Men det är å andra sidan ingen som tvingar dig – det här inte George Orwells "1984" utan Aldous Huxleys "Du sköna nya värld".

3. AI är det hetaste som finns, och företagen vill att du fattar det

Det är svårt att prata om AI i hemmet utan att nämna Spike Jonze kritikerrosade film Her. Än så länge är Amazon Echo och Google Home inte tillräckligt smarta och personliga för att vi ska bli kära i dem, som Joaquin Phoenix i robot-Scarlett Johansson, men de är på god väg.

På några få år har AI tagit enorma språng framåt, och teknikföretagen kämpar hårt för att ligga i framkant. Men konsumenterna måste också med. Företagen måste övertyga oss om att AI inte bara är att be Siri beatboxa utan något som vi faktiskt kan ha nytta av.

Läs också: Här är den smarta prylen som Google vill placera i ditt vardagsrum

– Google har satsat hela huset på artificiell intelligens, och de behöver det för Microsoft och Facebook ligger hack i häl. AI kommer att avgöra hur vi upplever nästa generation elektronik. Det är något som i princip kan förutspå vad användarna behöver innan de vet det själva. AI är nästa stora område att utforska, och Google har alltid varit en AI-pionjär, säger analytikern Patrick Moorhead.

För Googles del ligger det dessutom i linje med resten av produkterna som visats upp på Google I/O. De vill att deras artificiella intelligens ska vara med dig i chattappar, i virtual reality och i bilen.

Självklart måste de då också finnas med när familjen krupit upp i tv-soffan, när du lagar middag i köket eller när du släcker för natten.