Glada nyheter för alla som råkat ut för det vitt spridda gisslanprogrammet Teslacrypt. Bedragarna har kastat in handduken – och hjälpt säkerhetsföretaget Eset ta fram ett program som låser upp alla krypterade filer.

Teslacrypt är ett av de vanligaste gisslanprogrammen på nätet, och sprids via bluffmejl och nedladdningar. Det krypterar offrens filer, och kräver en lösesumma i bitcoin för att låsa upp dem.

Allt verkar ha rullat på bra för cyberbrottslingarna, tills de av någon anledningen valde att lägga ned sin verksamhet för en kort tid sedan.

Läs också: Stoppa utpressarna i tid – så skyddar du dig mot ransomware

"En av Esets analytiker kontaktade då gruppen anonymt via den officiella supportkanal som Teslacrypt erbjöd ransomware-offren, och bad om den universella krypteringsnyckeln. Till vår förvåning publicerade de den", skriver Eset i ett blogginlägg.

Med nyckeln i handen har säkerhetsföretaget enkelt kunnat bygga ett verktyg som låser upp alla filer som krypterats med de senaste versionerna av Teslacrypt. Du kan själv ladda ned det här.

Teslacrypt såg dagens ljus för ett drygt år sedan. Säkerhetsforskare lyckades i ett tidigt skede knäcka krypteringen, men bedragarna har uppdaterat programmet flera gånger och de senaste versionerna har hållit emot alla försök att rädda filerna.