"Vi vill inte kriminalisera en hel generation", sa förra statsminister Fredrik Reinfeldt inför valet 2006 när hårdare straff mot piratkopierande fildelare kom på tal.

Under en öppen utfrågning om piratkopiering i slutet av april visade justitieminister Morgan Johansson (S) att den här regeringen har en helt annan syn på saken.

– Jag tycker att den inställningen tar allt för lätt på frågan om upphovsrättsintrång, och det kanske färgade de åren. Låt mig vara väldigt tydlig: vi anser att stöld är stöld, även om det handlar om immateriella rättigheter och den här regeringen står upp för upphovsrätten och kommer att fortsätta stå upp för upphovsrätten, sade han om det gamla Reinfeldt-citatet.

Läs också: "Varför litar vi mer på Facebooks algoritmer än på journalister?"

Men vad har Morgan Johansson och den rödgröna regeringen egentligen att visa? Sedan utfrågningen har vi förgäves försökt få svar på hur de tänker "stå upp för upphovsrätten".

I två frågor är regeringen låsta av pågående domstolsärenden.

Frågan om blockering av piratsajter ska avgöras i Svea hovrätt, medan frågan om illegal streaming ligger på EU-domstolens bord. Morgan Johansson ger tydliga signaler om att några nya beslut om de frågorna inte är att vänta innan respektive fall är avgjort.

Det Morgan Johansson talar sig varm för är istället att införa begreppet grovt upphovsrättsbrott. Genom att lägga till en grövre brottsrubricering kan man öka det maximala fängelsestraffet, och ge polisen tillgång till fler metoder för att bekämpa kommersiella piratsajter.

"Vi kommer därför fortsätta kampen mot dem som inte respekterar rättigheterna, och det gäller särskilt dem som begår brott i kommersiell skala. Vi har därför redan påbörjat arbetet med att närmare se över behovet av att införa ett grovt upphovsrättsbrott", skriver Morgan Johansson som svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Jörgen Warborn (M).

Men ministern kan inte säga mer än att de börjat "se över behovet", hälsar hans pressekreterare.

Några andra "hårda tag" mot de kommersiella piratsajterna verkar inte finnas på tapeten. Kanske kan en hel ungdomsgeneration gå säker ett tag till. Om man bortser från att det redan idag går att krävas på mångmiljonböter för att piratkopiera svensk film.