Minns nu sjutimmarsresan längs norska järnvägen? Eller sändningen från Hurtigrutten som varade i 134 timmar? Landet som gav oss slow-tv levererar igen, men denna gång är det norska konsumentverket, Forbrukerrådet, som är avsändare.

Att användarvillkoren är sinnessjukt detaljerade och inget som någon någonsin tar sig igenom överraskar inte någon. Vem orkar ta sig igenom alla krångliga formuleringar och klausuler?

Nu har i alla fall Forbrukerrådet tröttnat på långa och svårbegripliga dokument. Sedan klockan 09.00 streamar de en högläsning av användar- och integritetsvillkoren från några av de vanligaste apparna. Just för att visa hur obegriplig och svårlästa de är. Tillsammans är de längre än hela Nya Testamentet och skulle ta 24 timmar att läsa.

Läs också: Dells nya 43-tummare är ett monster med fyra monitorer på en skärm 

– Det nuvarande systemet med villkor knutna till de digitala tjänsterna är absurda. Omfattningen, längden och komplexiteten gör det nära nog omöjligt fatta bra och pålästa beslut, säger Finn Myrstad, chef för Forbrukerrådet.

Myndigheten har räknat ut att i snitt har norrmännen 33 appar i sina smarta telefoner. 33 appar med tillhörand avtal och villkor ger minst 250 000 ord skriver de.

– Vi hoppas kunna på att kunna uppmärksamma ett avtalssystem som i dag inte fungerar. Få, om ingen, har tid och möjlighet att sätta sig in i vad man faktistk går med på, säger han.

De kommer också med några goda råd till apptillverkarna som skulle göra det lättar för konsumenterna: skriv så folk förstår, ta bort uppenbart onödiga avsnitt och strukutrera texten på ett begripligt sätt. Konkreta tips är att skippa ord som är tvetydiga och öppnar upp för tolkningar. Samt att inte skriva hela stycken i versaler.

Läs också: Video: Här är roboten som vill utmana dig på pingis

Sändningen har i skrivandets stund pågått i 4,5 timmar. Och högen av papper blir långsamt, långsamt mindre. Men ta fram chips och dipp och förbered er på en helkväll.