Han är inte bara gitarrist i ett av rockhistoriens största band. Han är också astrofysiker med uppenbart tekniskt kunnande. Nu har han förenat dessa två världar och vill dela resultatet med sina fans.

För vem har inte velat känna på hur det är att stå på scen inför tiotusentals människor? Om Brian May själv får välja vilket ögonblick ur karriären som andra skulle få uppleva är det då han stod ensam inför 200 miljoner människor på taket till Buckingham palace. Det går dock inte. Men fans kan i alla fall få känna på hur det är att stå på scen i Barcelona. Nästan lika häftigt.

Läs också: Virtual reality ska revolutionera spelbranschen – hänger det svenska spelundret med?

Detta är möjligt eftersom Brian May har tagit fram ett eget VR-headset som fått namnet Owl, skriver Cnet. Bandet spelade in en konsert med 360-graderskameror från olika vinklar i arenan. En spelning han själv säger är en av de bästa de gjort.

Owl påminner lite om Google Cardboard, men den är i plast. En smartphone sätts i en hållare framför två linser, som gör att användaren ser bilder och video i 3d, i 360 grader. Enligt reportrar på plats ska han ha påmint lite om en snäll farbror som visar sin favoritleksak för syskonbarnen.

owl vr

Bakom Owl ligger en fascination för fenomenet stereopsis, alltså det som skapar djupseendet.

”Det är ett sätt som gör att vi kan utbilda människor på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare. Man kan sätta dem i situationer som de aldrig hade upplevt annars”, säger han.

Läs också: Virtual reality hetare än någonsin – här pumpas miljarderna in

Men det är inte en framtid utan mörka skuggor. Risken finns att människor förälskar sig i den virtuella världen och att de inte vill lämna den, säger han.

”Det kommer finnas bra och dåliga sidor. Vi måste hantera de dåliga”, säger han.

Säljstart blir det i juni och prislappen är satt till 25 pund, ungefär 300 kronor.