I över ett år har det ryktas om att Apple är på väg att ta upp matchen med Tesla och ta fram en egen elbil i ett projekt kallat Project Titan.

Rapporter om att Apple anställt personer från bilindustrin, senast en person som varit hög chef för fordonsutveckling på Tesla, har drivit på spekulationerna.

Och nu kastas mer ved på brasan. Analytiker från Morgan Stanley konstaterar att Apple lagt fem miljarder dollar på extra forskning och utveckling mellan 2013 och 2015, rapporterar nyhetssajten Bloomberg.

Det är mer än vad de 14 största biltillverkarna lägger på forskning tillsammans, de har satsat 192 miljoner dollar på att gå från fossilt bränsle till el. Det är också många gånger mer än Tesla som satsat ungefär 444 miljoner dollar under samma tidsperiod.

Läs också: Tesla-chefen hyllar Volvo – och utlovar en ny Roadster

Trots att analytikerna inte kan slå fast att Apples forskningsinvesteringar går till just det här omådet så ser de satsningen som en del av trenden med delningsekonomi. Inom transportsektorn kallas det shared mobility och handlar om sådant som bilpooler och aktörer som Uber - eller varför inte Didi Chuxing, Kinas motsvarighet till Uber som Apple nyligen investerade en miljard dollar i.

Analytikerna spår att Apple kan få en 16-procentig marknadsandel inom shared mobility precis som de har på mobilmarknaden.

Samtidigt kommer indikationer om att Apple nosar på elbilar även från annat håll.

Läs också: Så mäktig blir Teslas batterifabrik Gigafactory – här är allt vi vet

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters håller Apple nämligen på att undersöka hur laddningen av bilarna fungerar – de talar med laddstationsföretag om den underliggande tekniken och hyr in experter på området.

Ingen av de laddföretag som Reuters har kontaktat har velat bekräfta
uppgifterna men vd:n för ett av dem svarade svepande att företaget “har diskussioner med alla dagens tillverkare och alla morgondagens potentiella tillverkare”.

Medan indikationerna alltså samlas på hög finns det också de som är helt övertygade om vad Apple håller på med. Teslas vd Elon Musk har tidigare kallat det för en “offentlig hemlighet” att Apple har en bil på gång.