Microsoft har inte gett upp sin mobilsatsning, det skriver företaget i ett brev till sina partnerföretag. Trots motgångarna är nya Windows-mobiler under utveckling.

"Vi fortsätter att stötta och uppdatera Lumia-enheterna på markanden, och att stötta utvecklingen av Windows 10-telefoner hos tillverkare som HP, Acer, Alcatel, Vaio och Trinity; och att utveckla nya fantastiska enheter", skriver Microsoft i ett mejl till partnerföretagen som Windows Central tagit del av.

"Utveckla nya fantastiska enheter" kan ses som en bekräftelse på att Microsoft inte gett upp sin interna utveckling trots den senaste tidens turbulens.

Läs också: Windows-telefonerna på fallrepet efter masslakten i Finland – finns det någon räddning?

Microsoft uppger samtidigt att de kommer att fokusera försäljningen av Lumia-telefoner till ett fåtal länder, i stort sett USA och Västeuropa – däribland Sverige. Det betyder att de lämnar stora marknader som Brasilien och Indien där Windows Phone haft framgångar.

I onsdags blev det klart att Microsoft lägger ned de sista resterna av mobildivisionen som de köpte loss från Nokia. Ytterligare 1 850 personer får gå, varav merparten i Finland.

Det är det definitiva slutet för Microsofts mobiltelefoner på konsumentmarknaden, menar analytikerna.

– De har ratat konsumenten. De har precis kastat bort Windows-fansen. Nu handlar det bara om företagen, säger analytikern Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy till Computerworld.

Läs också: Storslakt i Finland när Microsoft lägger ner

Kostnaden för den nya nedläggningen ligger på nära en miljard dollar. Totalt beräknas Nokia-affären ha kostat Microsoft någonstans runt elva miljarder dollar.

– Det går mycket längre tillbaka än Nokia. I åratal investerade de en till två miljarder om året i Windows Phone. Så den totala summan är mycket högre. Men det kommer inte att skada Microsoft, de kommer inte att bli panka, säger analytikern Jack Gold på J Gold Associates till IDG News.