Microsoft gör mänskligheten och världens samlade it-säkerhet en stor tjänst och sätter stopp för lösenord som är skrattretande usla.

Förra veckan läckte lösenorden till 117 miljoner Linkedin-konton, och det visade sig vara en sorglig samling. Det vanligaste lösenordet, som över 750 000 personer använde, var "123456". På andraplats kom – håll i dig nu – "linkedin".

Som ett svar på användarnas egen dumhet har Microsoft valt att stoppa några av de allra vanligaste, och mest korkade, lösenorden. Om du försöker skapa ett nytt Outlook-konto med "qwerty" som lösen säger systemet helt enkelt ifrån.

Företaget har analyserat läckor och attacker för att kunna blockera de vanligaste alternativen, skriver Microsoft i ett blogginlägg. Listan över otillåtna lösenord ska uppdateras kontinuerligt för att följa nya trender – en viss filmpremiär fick exempelvis ord som "starwars" och "solo" att poppa upp på listan över förra årets mest populära lösen.

Funktionen har redan implementerats på Microsoft Account Service, där alltifrån Outlook till Xbox och Onedrive ingår. Den kommer också till Azure inom kort.