Robotar har visat sig kunna bli en hjälpande hand i vardagen. De kan hjälpa till att lyfta saker, flytta saker, hacka saker. Vi kan prata med dem och i viss mån kan de också svara. Att känna, där är vi inte riktigt än. Men snart, om en grupp forskare når sina mål.

Vid Leibnizuniversitetet i Hannover har de nämligen under en tid utvecklat ett artificiellt nervsystem för robotar som ska lära dem att känna smärta, skriver The Verge. Förhoppningen är att de på så sätt ska bli bättre på att skydda människor. Det underliggande systemet ska få dem att identifiera smärta och snabbt reagera för att undvika skador på delarna.

Läs också: Video: Här är roboten som vill utmana dig på pingis

Tanken är att reaktionen på smärta ska fungera på samma sätt som den gör hos oss människor. Robotarna ska på samma sätt använda smärta för att skydda sig från skada.

”Smärta är ett system som skyddar oss. När vi drar oss undan från källan till smärtan, hjälper den oss att inte skada oss, säger Johannes Kuehn som var en av forskarna som i häromveckan presenterade forskningen vid en robotkonferens i Stockholm.

Robotar väntas jobbar mer och mer bredvid oss människor i framtiden. Och i takt med den utvecklingen kommer systemet på sikt förebygga farliga olyckor som kan orsakas av små förändringar i robotens utrustning.

Forskargruppen har tagit fram en prototyp för en reflexkontroll med en slags fingertopssensor som känner av temperatur och tryck. Modellen bygger på det som människor uppfattar smärta. De har dessutom tagit fram robothud med nerver, med mänsklig hud som inspirationskälla.

Om trycket som uppstår överstiger en viss nivå kommer systemet skicka upprepade signaler till roboten. Så som nerverna reagerar när något gör ont. Systemet ska också kunna skilja på lätt smärta, det som kanske göra lite halvont och rejäl smärta. Och roboten reagerar på lämpligt sätt.