När dominerande chattappar som Whatsapp och Viber väljer att införa obruten kryptering på alla meddelanden sticker Google ut. I teknikjättens nya app Allo måste du själv välja att kryptera konversationer.

Läs också: Whatsapp-användare lika säkra som Edward Snowden – nu krypteras allt

"Googles beslut att som standard stänga av obruten kryptering i sin nya chattapp Allo är farligt, och gör den osäker. Undvik tillsvidare", skriver visselblåsaren Edward Snowden i en tweet.

För att slå på krypteringen i Allo måste du gå in i "inkognitoläge". Förutom obruten kryptering fungerar det ungefär som motsvarande funktion i webbläsaren Chrome: alla meddelanden raderas när du stänger konversationen.

Edward Snowden är långtifrån den enda som ställt sig frågande till beslutet. Google får till och med viss kritik inifrån de egna leden. Thai Doung, säkerhetskonsult som jobbat med appen, sågar beslutet i ett blogginlägg.

"Jag önskar att [obruten kryptering] var påslagen som standard", skrev han i ett blogginlägg som nu modifierats men hann sparas ned av Techcrunch.

Läs också: Här är de fem säkerhetsprogram som Edward Snowden litar på

Thai Doung fortsätter med att skriva att han kommer att fortsätta ligga på Google för att införa möjligheten att kryptera all kommunikation utan att gå in i incognitoläge.