När Google på nytt visade upp sin modulära mobiltelefon Project Ara på Google I/O blev många besvikna. Komponenter som skärm, processor och ram-minne går gick inte längre att byta ut.

En av de som uttryckt sitt missnöje är den holländska designern Dave Hakkens som själv varit med och tagit fram konceptet. Project Ara är ursprungligen ett samarbete mellan hans egna modulära telefon Phonebloks och tidigare Google-ägda Motorola Mobility.

"De sex små blockmodulerna på telefonens baksida är bara tillägg som bättre kameror, högtalare, scanners och så vidare. Saker som specialanpassar din telefon, på skoj", skriver Dave Hakkens i ett blogginlägg.

"Det betyder att din telefon kommer att bli förlegad efter ett tag. Vad händer om skärmen spräcks? Ja, då behöver du byta ut hela telefonen. Och om ett par år när den blivit långsammare behöver du byta ut hela skelettet".

Läs också: Här är Googles modulära telefon – men långt ifrån allt är utbytbart

Det går på tvären med tanken på den modulära mobilen, menar han. Poängen är att kunna slänga in lite extra ram-minne när det krävs, istället för att köpa en helt ny mobil och bidra till ännu mer elskrot i världen.

Dave Hakkens kritiserar också Google för att hålla för hårt i projektet. De borde samarbeta med andra teknikföretag för att ta fram en gemensam standard för modulerna, menar han.

"Det är fantastiskt hur lång de kommit och hur de tänjt på gränserna. Men som ett av världens mest inflytelserika företag, med enorma resurser till sitt förfogande, tycker jag att de kan göra bättre ifrån sig", skriver Dave Hakkens.