Microsoft har större planer för augmenterad och virtuell verklighet än headsettet Hololens. De vill att alla ska använda Windows Holographic.

Microsoft kommer att öppna upp operativsystemet för tredjepartstillverkare, meddelade företaget under Computex i Taiwan. Det ska ha stöd för både AR och VR, en lösning Microsoft kallar för "mixed reality".

Rent konkret betyder det att en Hololens inte behöver vara tillverkad av Microsoft.

Läs också: Video: Vi har testat utvecklarversionen av Hololens, Microsofts lösning för augmented reality.

Engadget har pratat med Windows-chefen Terry Myerson som säger att en Hololens för konsumentmarknaden "kan komma från oss, eller från en partner, det är fantastiskt vilket som".

För att demonstrera konceptet "mixed reality" visade Microsoft en demofilm där tre personer, på tre olika platser och med olika typer av headset, möts i olika virtuella och augmenterade miljöer. Som sällskap har de en liten AI-boll, någon slags smartare variant av gemet i Word, kanske?

Det är förstås bara en konceptvideo och inget som är möjligt idag. Men tanken är spännande.

Intressant nog använder en av personerna i filmen ett HTC Vive-headset. Terry Myerson avslöjade att Microsoft "arbetar ihop med HTC", men vill inte kommentera om Vive kan tänkas få ett Windows-gränssnitt.

Läs också: Volvo vill börja sälja bilar med Microsofts hologram-headset Hololens

I ett blogginlägg radar Terry Myerson upp en rad tunga spelare som är med i samarbetet om Windows Holographic och kommer att utveckla hårdvara: Intel, AMD, Qualcomm, HTC, Acer, ASUS, CyberPowerPC, Dell, Falcon Northwest, HP, IBuyPower, Lenovo och MSI.