Copyswede går vinnande ur ännu en stor rättslig strid. Idag beslutade Högsta domstolen att även Iphone ska beläggas med privatkopieringsavgift.

Copyswede har stämt Telia på 73 miljoner kronor i utebliven ersättning, men om det blir så höga summor fastställdes inte idag utan ska avgöras av tingsrätten.

Rättsfallet handlar om huruvida Iphone kan anses vara "särskilt ägnade" åt privatkopiering, vilket Högsta domstolen alltså menar är fallet.

Läs också: Har kassettskatten spelat ut sin roll? Nästan ingen privatkopierar längre enligt ny undersökning

"Avgörande är enligt domstolen om anordningarna har egenskaper som gör dem i hög grad lämpade för privatkopiering. Dessutom måste man kunna anta att de kommer att användas för privatkopiering i en inte oväsentlig omfattning. Vid bedömningen kan man ta hänsyn till lagringskapacitet, användarvänlighet, pris och andra egenskaper", skriver HD i ett uttalande.

– Domen är väntad men varmt välkommen. Många kulturskapare är glada idag. De har väntat på sina ersättningar i flera år när stora elektronikföretag vägrat betala, drivit politiska kampanjer och rättsprocesser mot dem, skriver Copyswedes vd Mattias Åkerlind i ett uttalande.

Det här rättsfallet gäller ett par Iphone-modeller, men domen kommer i praktiken att bli vägledande för om Copyswede får kräva ersättning för samtliga smarta mobiltelefoner som säljs i Sverige.

– Nu har HD klargjort att Iphone är särskilt ägnad åt privatkopiering och det får vi respektera. Nu är det upp till tingsrätten att pröva vad Telia och andra importörer ska betala till Copyswede, men man kan konstatera det framöver kommer att bli dyrare för konsumenterna. Det är de som slutligen kommer att få betala kostnaden för privatkopieringsersättningen, säger Telias pressansvarige Inger Gunterberg till IDG.se.

För mobiler vill Copyswede ta ut en avgift på 3,50 kronor per gigabyte lagring. Om den läggs direkt på telefonens slutpris skulle en Iphone kunna bli mellan 35 och 448 kronor dyrare beroende på hur stort lagringsutrymme den har.

Läs också: "Copyswede står ensam som försvarare av den förlegade kopieringsavgiften"

Dagens dom väcker reaktioner i branschen. Klas Elm, vd på organisationen Elektronikbranschen, menar att det är ett tecken på att den svenska lagstiftningen är förlegad.

– Det är stötande att lagstiftningen får dessa konsekvenser. Det är orättvist mot konsumenterna och det solkar bilden av Sverige som ett modernt digitalt samhälle. När skillnaden mellan upphovsrättslagen och verkligheten blivit allt för stor, riskerar respekten för upphovsrätten att urholkas. Nu måste lagen ändras så att vi får ett modernt system för att ersätta upphovsmännen, säger Klas Elm i ett uttalande.

Samtidigt pågår en annan stor rättsprocess mellan Copyswede och Samsung där organisationen kräver pengar för företagets datorförsäljning i Sverige. I oktober fick Copyswede rätt av tingsrätten, men ärendet har överklagats till Svea hovrätt som ska ta upp fallet.

Högsta domstolens dom kan läsas här.