I början av juli 2015 släcktes den svenska piratstreamingtjänsten Swefilmer ner efter en polisrazzia. Nu åtalas två män, misstänkta för att ha administrerat sajten och under flera års tid ha olovligen tillgängliggjort filmer genom streaming.

– Det är andra åtalet som väcks mot administratörer av en streamingsajt, men det är första gången det nu kommer att prövas i rätten, säger kammaråklagare Anna Ginner.

Läs också: Nya miljonböter för Pirate Bay-grundaren Peter Sunde

Det andra ärendet gäller sajten Swestream och där har förhandlingarna skjutits upp i väntan på en dom från EU-domstolen. Men när det kommer till Swefilmer är det inte aktuellt att vänta.

– En av de misstänkta sitter häktad och därför kan vi inte invänta domen. Det är ovanligt att någon sitter häktad i sådana här fall, men det kommer sig av att personen är utlämnad från Tyskland och inte har någon anknytning till Sverige. Därför fanns en flyktrisk, säger hon.

I stämningsansökan framgår att de två männen tillsammans ska vara de som ligger bakom sajten och dessutom ska ha tjänat pengar på verksamheten. Närmare 14 miljoner kronor ska, om de fälls, förverkas för att det är vinst som uppkommit genom brottslig verksamhet skriver åklagaren.

Läs också: Henrik Pontén: Piraterna har blivit färre, men mer professionella

Den äldre av de två misstänka är utöver misstanken om brott mot upphovslagen också misstänkt för grovt penningtvättbrott. Troligen kommer huvudförhandlingarna börja inom två veckor och äger rum i Varbergs tingsrätt.