Analytikerna är hyfsat eniga om att robotarna kommer att ta över många mänskliga jobb. Diskussionen handlar snarare om hur många av oss de konkurrerar ut. Så kanske är det dags att vi börjar visa lite hyfs.

EU kanske kan gå bräschen för robotrörelsen. I en motion som kommit in till parlamentet föreslås att EU börjar beteckna de mest avancerade robotarna som "elektroniska personer", rapporterar Reuters.

Läs också: Om tjugo år har robotarna tagit hälften av våra jobb

"Åtminstone de mest sofistikerade autonoma robotarna skulle kunna tillskrivas en status som elektroniska personer med särskilda rättigheter och skyldigheter", står det i motionen som kommer från utskottet för rättsliga frågor.

Utskottet vill också att parlamentet ska instifta ett försäkringstvång, enligt samma princip som en trafikförsäkring på bilar. De föreslår också att företag som byter ut mänsklig arbetskraft mot robotar ska tvingas lägga undan lite av vinsten till välfärden, eftersom många människor riskerar att gå arbetslösa.

Motionen har redan fått kritik från lobbyorganisationen VDMA som företräder delar av den tyska teknikbranschen. De anser inte att robotuvecklingen har kommit tillräckligt långt för att dagens toppmoderna AI-enheter ska klassas som personer – det är säkert 50 år bort.

Läs också: En AI skrev manus till den här science-fiction-filmen. Det märks. 

"Vi anser att det skulle bli väldigt byråkratiskt och hämma utvecklingen inom robotik", säger organisationens vd Patrick Schwarzkopf till Reuters.

Det återstår dock att se om parlamentet väljer att öppna sina hjärtan för de elektroniska personerna och släppa igenom motionen, eller om de tänker komma ut som en samling robothatande teknofober.