Det är den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA som öppnat en utredning efter att en man dödades när han körde en Tesla av modell S med autopiloten inkopplad.

Tesla kallar olyckan en ”tragisk förlust” i ett uttalande: "Det här är det första kända dödsfallet på över 130 miljoner miles där autopiloten var aktiverad."

Läs också: Är det så här vi ska ta oss fram? Yamahas galna stadsfordon liknar inget annat

Bilen befann sig på en delad motorväg när en långtradare gjorde en vänstersväng vid en korsning varefter Teslan drogs in under släpet.
”Varken autopiloten eller föraren upptäckte det vita släpet mot den ljusa himlen, och därför aktiverades inte bromsarna”, uppger företaget.

Teslas autopilot använder en kombination av kameror, radar och sensorer för att automatiskt styra fordonet på motorvägen och anpassa hastigheten efter trafiken.

Företaget uppger också i sitt uttalande att ”det är viktigt att notera att Tesla inaktiverar autopilot som standard” och att föraren måste godkänna att det här är ny teknik som fortfarande befinner sig i betafasen, innan den kan aktiveras.

Läs också: Nästa år kommer Volvos självkörande bilar – om lagen hänger med

”Autopiloten blir bättre hela tiden, men den är inte perfekt och kräver fortfarande att föraren är alert”, skriver företaget vidare.

Dödskraschen inträffade i maj i Florida.