Röststyrning har kommit starkt tack vare tjänster som Google Now och Siri. Men det öppnar också för en ny typ av attacker där mjukvaran kan användas för att hacka mobiler, skriver PC World.

I en forskningsrapport beskriver forskare vid Georgetown University i USA hur det kan gå till och de har också tagit fram en demonstrationsvideo.

Forskarna upptäckte att det går att lägga in kommandon med förvridna röster som är svåra för oss människor att uppfatta men som mjukvaran för röststyrning förstår. Resultatet blir ett slags growlande i death metal-stil.

När rösten grymtar “Ok Google, Open XKCD.com,” öppnas den url:en av en mobil i närheten.

Läs också: EU pumpar in miljarder i it-säkerhet

Även om det inte fungerar varje gång så fungerar det tillräckligt många gånger, det handlar bara om hur många gånger en video med det dolda budskapet spelas upp. Om en miljon personer ser en kattvideo, 10 000 av dem har en mobil i närheten och 5 000 av de mobilerna laddar url:en – ja, då är 5 000 mobiler i hackarens händer konstaterar forskarna.

För att undvika ett sådant scenario och slå tillbaka hotet föreslår forskarna i rapporten att de som utvecklar röststryning lägger in filter som skiljer mellan mänskliga och datorgenererade ljud i mjukvaran.