Vare sig man tycker att Windows 10 är det bästa som hänt eller om man intagit en mer skeptisk hållning så är operativsystemet helt klart en snackis. Vilket till stora delar beror just på det blivit lite av en vattendelare.

Säkerligen kommer också den kommande jubileumsuppdateringen orsaka både ris och ros. Nya funktioner läggs till, som en starkare Cortana och djupare integration med mobila enheter, skriver IDG News. Men en del andra funktioner försvinner.
 
Den opersonliga inloggningssidan

Kanske inte den största förändringen, mest kosmetisk när det kommer till kritan. Istället för att få upp en tråkig standardsida kommer användarna nu istället få upp samma, personligt valda, bild de har när skärmen är låst. Enligt källor med insyns ska animationen från den låsta skärmen till inloggningssidan också vara rätt snygg.

Wi-Fi Sense

Microsoft har experimenterat med sömlös inloggning via wifi – det försvinner. Från början var Wi-Fi Sense en funktion för Windows-telefonerna, men introducerades även i datorerna i och med Windows 10. Nu ryker den från både telefoner och datorer. Varför? För få använde den.

I teorin är det en bra funktion, men användarna har varit skeptiska. Främst eftersom kravet var att Microsoft fick spara inloggningsuppgifterna på sina servrar. Kvar i uppdatering är dock funktionen som säger till när ett öppet wifi-nätverk är i närheten.

Kid’s corner

Inte heller barnens hörna har visat sig vara särskilt populär. Idéen blev verklighet när Windows phone 8.1 kom ut på marknaden och tanken var att skapa ett barnvänligt område i telefonen. Egen startsida och egna appar, utan att komma åt andra delar av telefonen.

En liknande funktion kommer att finnas kvar, App corner. Den kommer inte fungera exakt på samma sätt, men föräldrar kan ge barnen en egen startskärm och välja ut ett antal appar de får använda.

All apps

Knappen All apps, eller alla program, har hängt med i startmenyn en längre tid. Den försvinner och ersätts med en lång lista av alla installerade program, i bokstavsordning. Poängen är att minska antalet klick för att nå apparna via startmenyn.

För att anpassa menyn något har de lagt vissa funktioner vid sidan av listan över de installerade programmen, som inställningar, användarkontot och startknappen.

Messaging everywhere

Egentligen är inte detta en funktion som försvinner eftersom den aldrig ingått som standard i Windows 10. Men för dem som såg fram emot att kunna använda appen i både telefonen och på datorn blir det en besvikelse.

Istället har de byggt som Skype. Tills det är på plats får mobilanvändarna nöja sig med att skicka sms via Cortana på sina datorer.

Cortana - vare sig du vill eller inte

Tidigare gick det utmärkt att välja bort Cortana och söka via vanliga sökalternativ istället. Men det alternativet försvinner i och med uppdateringen. Det går att ta bort sökfönstret från aktivitetsfältet. Och det går att begränsa hur mycket information Cortana sparar om användaren. Men det är trots det ett rätt offensivt beslut av Microsoft, ett som kanske inte gillas av alla användare.
 
Inte bara Windows 10

På fredag är det slut på gratisätandet och användare av Windows 7 och 8.1 kan inte längre uppdatera sina datorer utan att betala för det. I och med det försvinner också de återkommande påminnelserna om uppgradering. Äntligen!