I dag blev det klart att Tesla och Solarcity slår sig samman. Bilföretaget kommer att betala drygt 22,3 miljarder kronor i aktier för sollcellsföretaget.

Teslas vd Elon Musk, som också är största ägaren i Solarcity, tillkännagav sina planer i slutet juni och nu har båda bolagen godkänt affären. Solarcity har dock 45 dagar på sig att ta emot bud från andra köpare. Om ingen kommer med ett bättre erbjudande än Tesla hoppas bolagen enas under fjärde kvartalet i år.

Att Tesla köper Solarcity är ett led i det Elon Musk kallar sin numera smått legendariska "hemliga plan".

Läs också: Elon Musk samlar sitt imperium – vill slå ihop Tesla och Solarcity

För snart tio år sedan sammanfattade han den ungefär så här:

1. Bygg en dyr bil i liten upplaga – Tesla Roadster.

2. Använd pengarna till att bygga en bil i lite större skala till lite lägre pris – Model S och Model X.

3. Använd de nya pengarna till att massproducera en bil som många har råd med – kommande Model 3.

Men i juli, någon vecka efter att han tillkännagav sin önskan om att köpa upp Solarcity, poängterade Elon Musk att det finns ett fjärde steg: ge världen solkraft.

Läs också: Tesla är den ohotade kungen av elbilar – varför har Elon Musk lyckats där andra gått bet?

Där kommer Solarcity in i bilden.

"Vi kan inte göra det på ett bra sätt om Tesla och Solarcity är olika företag, det är därför vi måste slå oss samman och bryta ned de barriärer som finns mellan separata företag", förklarade Elon Musk i sitt nya manifest.

Med andra ord. Tesla har sina eldrivna bilar, och sina Powerwall-batterier som kan försörja hela hushåll. Men de vill kunna sälja en helhetslösning till sina kunder så att de i teorin både kan transportera sig och leva sina liv utan att vara inkopplade i elnätet.

Läs också: Visst kan du köpa Tesla Model X för under miljonen – här är hela prislistan

"Genom att slå oss samman kan vi jobba med effektivt och helt integrera våra produkter, samtidigt som kunderna får en estetiskt tilltalande och enkel leverantör av solkraft och lagring: en installation, ett kontrakt och en app till telefonen", skriver Tesla i ett pressmeddelande.