Pokémontränare världen över har rasat efter senaste uppdateringen av det bisarrt populära mobilspelet. Utvecklarna valde att plocka bort populära funktioner som gjorde det lättare att hitta de små monstren. Helt plötsligt var tredjepartsappar blockerade och tjänster som Pokevision oanvändbar.

Nu kommer förklaringen: apparna satte käppar i hjulet för tillverkaren Niantic att hålla en hög kvalitet på spelet. Enligt företaget är det alltså ett strategival för att kunna driva utvecklingen framåt och samtidigt låta flera människor ladda ner spelet, skriver Engadget.

Läs också: Pokemon Go ingen kassako för Nintendo

Anstormningen av nya användare har stundtals stängt ner tillverkarens servrar och utvecklarna har fått lägga mycket energi på att säkra upp systemet. Något som också bromsade lanseringen.

I ett inlägg på Facebook går de närmare in på varför de valt att ta bort funktionen som spårar monster. Och orsaken ska vara att de vill få utrymme att förbättra spelets underliggande design. Just nu jobbar utvecklarna på ett sätt att förbättra spårningsfunktionen, så tränarna slipper gå runt och chansa. Så förhoppningsvis blir frånvaron inte långvarig.

De ber också om ursäkt för att de inte hunnit med att uppdatera följarna i sociala medier under lanseringsperioden. Framöver lovar de bot och bättring.