Kan vi lita på självkörande bilar? Frågan är brinnande aktuell, inte minst efter sommarens nyhet om den första dödskraschen där Teslas autopilot var inblandad.

I det fallet rörde sig av allt att döma om en ren olycka. Men tänk om någon försöker sabotera medvetet?

Forskare vid University of South Carolina och Zheijang University har i samarbete med säkerhetsföretaget Qihoo 360 legat i för att hitta ett sätt att manipulera autopiloten i en Tesla Model S. Och de säger sig ha lyckats, rapporterar Wired.

Läs också: Visst kan du köpa Tesla Model X för under miljonen – här är hela prislistan

Teslas autopilot känner av omgivningen med hjälp av radar, ultraljud och kameror. Forskarna säger sig ha lyckats slå ut alla tre system, om än i låga hastigheter eller när bilen varit helt stillastående. Utrustningen kostar också, för att slå ut radarn behövdes en sändare som kostar som kostar drygt 750 000 kronor.

I en video som Wired publicerat visar forskarna hur en stillastående Tesla Model S först känner av ett hinder framför sig, och hur det sedan försvinner när de slår på störningsutrustningen. Skulle det hända i trafiken skulle bilen med all sannolikhet krascha om föraren inte hann reagera i tid.

Forskarna har inte testat ett sådant scenario, men menar att det är fullt genomförbart.

– Det är möjligt, men skulle kräva lite mer jobb, säger professor Wenyuan Xe vid universitet i South Carolina till Wired.

De angrepp som forskarna säger sig lyckats med är kostsamma och inte helt praktiska. Men de Wanyuan Xe varnar för att utrustningen de använt sjunker i pris och metoderna kan finputsas.

Läs också: Så mäktig blir Teslas batterifabrik Gigafactory – här är allt vi vet

– Jag vill inte ropa att himlen är på väg att falla ned över våra huvuden, eller att man ska låta bli autopiloten. De här angreppen kräver skicklighet. Men den som är tillräckligt motiverad kan orsaka personskador, säger hon till Wired.

Tesla själva säger i ett uttalande att de tagit del av forskarnas arbete och är tacksamma för deras tester, men att företaget hittills inte kunnat återskapa forskarnas resultat i sina egna tester.