Videobloggare och streamare måste börja betala skatt när de får donationerna från sina tittare, efter ett avgörande i Skatterättsnämnden.

Ärendet handlar om en person som använder videoplattformen Twitch för att streama när han spelar dataspel. På sajten finns en donationsknapp för tittare som vill ge en liten eller stor slant för att visa sin uppskattning till den som sänder.

Läs också: Klart: Nu blir det skatt på crowdfunding i Sverige

På Twitch finns mängder av svenskar som livesänder sina spelupplevelser för storpublik. Vissa av dem har många tusen tittare som följer sändningarna, och kan dra in tiotusentals kronor i donationer.

– Vi har inga generella siffror, men i de fall vi granskat rör det sig om större belopp och vi ser att det här är en bransch på framväxt där beloppen bara ökar, säger Tim Käll som är rikssamordnare på Skatteverket.

Men trots att donationerna är frivilliga, och videomaterialet fritt tillgängligt för allmänheten, ska de ändå räknas som en inkomst. Detta eftersom "betalningar som sker via donationsknappen ostridigt är en direkt följd" av videosändningarna, slår Skatterättsnämnden fast.

Därmed inte sagt att alla som får donationer på Twitch måste börja deklarera pengarna. Ärendet i fråga handlar om en professionell streamare som har ett aktiebolag där pengarna landar. Den som sänder som hobby och får en tjuga här och där av sin publik slipper förmodligen fundera över reglerna.

– Det kan vara svårt att avgöra var gränsen mellan hobby och näringsverksamhet går. Men när det börjar röra sig om lite större belopp, och något man gör yrkesmässigt och regelbundet rör det sig antagligen om näringsverksamhet. Är man osäker kan man kontakta Skatteverket, säger Tim Käll.

Läs också: Youtube tar upp kampen med Twitch och öppnar sajt helt dedikerad till gamers

Samtidigt har Skatterättsnämnden slagit fast att mannens inkomster via donationsknappen inte är momspliktiga. Där gäller helt andra regler.

– Skatterättsnämnden pekar på att donationerna är frivilliga och det inte finns något avtal mellan tittarna och streamarna. De hade streamat oavsett om du betalat eller inte, och om man tänker så finns inget tvång att betala. Då tycker man att det är skattepliktigt, men inte momspliktigt, säger Tim Käll.

Han jämför med ett avgörande från EU-domstolen som säger att donationer till gatumusikanter inte är momspliktiga, något som skulle skapa en lätt absurd situation. Däremot kan en professionell gatumusikant mycket väl behöva skatta på pengarna i hatten trots att de inte är momspliktiga.

De båda avgörandena gäller en enskild person och en enskild sajt, men kan mycket väl påverka hur donationer ska hanteras på andra plattformar. Även om varje ärende måste avgöras för sig.

– Avgörandet gäller egentligen inte plattformen utan donationerna. Det relevanta är hur de ska hanteras, och här tycker man att det finns en direkt följd mellan videotjänsten och donationer via donationsknappen, säger Tim Käll.