I slutet av juli förra året laddade administratören för den svenska streamingjätten Swefilmer upp en video där han berättade att sajten skulle klappa igen. Orsaken var ett polistillslag, som knappt ett år senare ledde till att två unga män åtalades. En av dem är administratören själv.

Sedan dess har otaliga kopior av Swefilmer poppat upp på nätet, men tillslaget och den påföljande nedstängningen verkar åtminstone tillfälligt satt käppar i hjulet för piraterna.

Läs också: Ny rapport: Operatörerna tjänar storkovan på piratkopieringen

Statistik från analysföretaget Muso visar att antalet svenska besök på illegala streaming- och torrentsajter föll från nära 80 miljoner till under 60 miljoner mellan juli och augusti 2015.

piratstatistik muso
Den tunna linjen visar antalet svenska besök till piratsajter per månad, den tjocka visar trenden på halvårsbasis. Bild: Muso.

– Om det stämmer är det glädjande och visar att våra ansträngningar ger resultat, men vi har fortfarande mycket kvar att göra innan vi är nere på nivåer som är jämförbara med grannländer, säger Per Strömbäck på Film- och tv-branschens samarbetskommitté, IFTV.

Muso vill inte avslöja några exakta siffror på tappet, eller berätta vilka sajter som svenskarna besökt mest. Men de skriver i en kommentar att mycket av nedgången beror på att färre använt sig av olagliga streamingsajter.

"Sverige är ett av flera länder där vi sett en ordentlig minskning i piratkopiering under 2015. Det beror i stor utsträckning på en markant minskning av illegal streaming. Piratkopiering via torrents har också minskat i Sverige, men i mindre utsträckning än den minskning på 24 procent vi sett globalt", skriver Muso till IDG.se.

Läs också: Nu ska Swefilmer upp i rätten – två män åtalas i dag

När de jämfört besöken halvårsvis syns en tydlig nedgång på piratbesöken i Sverige. Under årets sista sex månader sjönk antal besökare till piratsajter markant jämfört med årets första sex månader. Desktopbesöken minskade med nära 43 procent, och mobilbesöken med nära 40 procent.

Dock ökade besöken igen under hösten 2015, och det krävs fler undersökningar för att säga om Swefilmers död kommer att få någon bestående effekt på de svenska piraterna.

Samtidigt ligger Sverige, trots minskningen, fortfarande högt globalt sett. Enligt samma rapport är svenska internetanvändare på en tiondeplats i världen när det kommer till piratkopiering. Nära 18,4 procent av de svenska internetanvändarna besökte en piratsajt under 2015, enligt Muso.

Solk i bägaren, menar Per Strömbäck.

– Det är ungefär som med dopning. Det är jättebra om den minskar, men hade vi varit bland de tio värsta dopingländerna i OS hade vi ändå inte haft något att skryta om, säger han.