Fem år har gått sedan marknaden såg sin första Chromebook. Och allt sedan dess har den bärbara datorn fått förlita sig på webbappar och enkla Chrome-tillägg för att få något gjort. Det begränsade utbudet har försvårat för de som vill använda sin Chromebook som en fullvärdig jobbdator.

Men i våras kom glädjande besked från Google. Hela Androids appbibliotek skulle öppnas för Chrome OS. Häromveckan började det så sakteliga rullas ut, med ett fåtal utvalda datorer som första etappstopp. En lista som kommer att fyllas på under året.

Läs också: Nu väntar en explosion av Android-appar för populära Chromebook

Allt är inte guld och gröna skogar. För det är långt ifrån alla appar som funkar så bra på Chromebook. Och andra tillför inte direkt något till upplevelsen. Men för att du ska slippa testa dig fram har vår amerikanska systersajt Greenbot gjort det jobbet för dig. Här är de tio appar som borde finnas i din dator.

Skype
Appar för diverse digitala mötesplatser har funkar rätt bra på Chromebook. Förutom Skype, vars begränsade version för webbläsare, inte riktigt når ända fram. Nu går det däremot att få den populära samtalstjänsten i appform. Androidappen använder samma utformning som körs i surfplattor. Den tycks förstå hårdvaran och den kraschar inte.

Skärmdump Skype

Knappar kan användas med en mus och finns inga funktioner som kräver pekskärm. Dessutom är den gratis, om man inte väljer att betala för att ringa till vanliga telefoner.

VLC
Sugen på en film eller lite schyst videoklipp? Då har Chromebook inte erbjudit några klockrena lösningar. Med stöd för enbart ett fåtal format och alltför simpla kontroller lämna den en del att önska.

Skärmdump VLC

Med VLC får användaren ett betydligt mer kraftfullt verktyg som stödjer de flesta format och erbjuder en mängd olika alternativ. Och den funkar för de som kör pekskärm, som Acer R11 eller Pixel. Den rullar också på i bakgrunden om mer fokus måste läggas på andra appar.

Lightroom
Att hitta redigeringsappar för Chromebook har varit svårt. Ett fåtal har funnits till hands, men ingen har egentligen lyckats. Särskilt för de som vill redigera bilder i RAW-format. Androidversionen av Lightroom verkar dock har hittat rätt.

Skärmdump Lightroom

Den kan ta bilder direkt från bildmappen eller Adobes molntjänst, RAW eller Jpeg spelar ingen roll. Verktygen är bättre än de som levereras med Chromebook och knapparna fungerar bra även med mus. Vissa funktioner blir visserligen något krångligare, men ska enligt testet vart fullt godkända även utan pekskärm.

Snapchat
Tillhör du skaran som inte kan leva ut Snapchat? Alternativt de som har ett konto bara för att ha ett konto. Nu finns chansen att använda appen på datorn istället för bara i telefonen.

Skärmdump Snapchat

Snapchat körs på Chrome OS, dock en brasklapp: kameran kan bugga en aning. Men det går alldeles utmärkt att skicka meddelanden och allt annat som hör Snapchat till. Funkar bättre på pekskärm än vanlig, men skippa musen om du kan välja.

Evernote
Anteckningsappen Evernote är både starkare och har fler funktioner än den enklare motsvarigheten Google Keep. Med appen blir det dessutom lättare att hantera den, för man slipper de återkommande förändringarn och krånglet som följer med webbversionen.

Skärmdump Evernote

Appen är väldesignad och körs i samma version som för surfplattor, vilket gör det lätt att klicka sig runt. Det går också att dela dokument och länkar i Chrome OS direkt i Evernote, och spara dem som anteckningar.

Läs också: Med de här 7 Android-apparna kan Chromebook konkurrera med Windows

Bra sak att komma ihåg: Evernote la nyligen in en begräsning på två aktiva enheter för gratisanvändarana. Och Chromebook räknas som en.

Solid Explorer
En dag kommer kanske dagen då hela datorn svämmar över av appar. Då är det dags att leta fram en filhanterare. Visserligen följer det med en sådan i Chromebook, men fyller inte riktigt behovet. En populär tjänst är Solid Explorer som ser ut att funka utmärkt även med Chrome OS.

Skrämdumpt Solid Explorer

I appen finns två oberoende paneler för att göra det lättare och dra filer mellan olika mappar, funktion för att skapa och öppna zip-filer och snabb sökfunktion. Fungerar både med mus och pekskärm. Appen kommer i en gratis testversion som räcker i två veckor, därefter kostar den ungefär 20 kronor.

Pocket Casts
Poddar finns i överflöd, på gott och ont. Likaså finns det en uppsjö av appar som hanterar alla film- politik- bok- mat- och sportprogram som produceras. En sådan är Pocket Casts som samlar alla prenumeration och avsnitt du kan tänka ha.

Skärmdumpt Pocket Casts

Androidappen fungerar bra med operativsystemet och ljudet fortsätter att spelas även om du är inne i andra appar. Appen kostar 25 kronor och funkar då på alla dina enheter. Så slipper du samtidigt den dyrare webbversionen.

Microsoft Office-appar
När intresset för Microsofts egna telefoner dalade, och så även deras egna ambitioner, så släppte de Office-apparna för Android. Alla tre delarna funkar på samma sätt, Word, Excel och Powerpoint. Apparna gör det möjligt att arbeta med dokumenten offline och utan att behöva ladda upp dem till Google Drive. Där skulle utvecklarna behöva fila lite mer, för formatet bli lätt förvrängt vid uppladdningen.

Skärmdump Microsoft office

Apparna är framtagna för surfplattor och fungerar därför bra även på den större skärmen. De fungerar också bra med Chromebooks inbyggnad tangentbord, vilket egentligen gör apparna mer användbara här än i enheter med pekskärm. Officepaketet är gratis om man väljer att stanna vid de mest grundläggande funktionerna. Vill du ha mer får du öppna plånboken och betala för en prenumeration.

Unclouded
Att ha flera molntjänster är ofta mer regel än undantag, Dropbox, Onedrive, Drive. Att lägga till samtliga har tidigare varit mycket svårt för användarna av Chromebook. De som ingår har inte varit tillräckligt bra. Testa Unclouded istället.

Skärmdump Unclouded

Appen låter gör det möjligt att ansluta flera lagringstjänster och det är lätt att både ladda upp och ner filer. Eftersom den körs i samma läge som surfplattor med förhandsgranskning på stora bilder och går lika bra att använda med mus som utan. Det finns en gratisversion, men då går det bara att lägga till en tjänst. För fler måste man betala ungefär 20 kronor.

Firefox
Chromebook ska köras med Chrome. Det är tanken i alla fall. Men med tillgång till appbiblioteket blir alternativen fler. Till exempel Firefox, som fungerar överraskande bra enligt testarna. Gränssnittet är det samma som för surfplattor med en flikrad och navigationsknappar.

Skärmdump Firefox google play

Är Firefox ditt val av webbläsare även i andra enheter går det också att synka bokmärken och flikar med dem. Den föredrar att visa mobilversionen av webbsidor, men det går att ändra i inställningarna.