I en tid då stormakterna kämpar med att hacka varandra har Kina ett äss i rockärmen. I går kväll svensk tid sköt landet upp världens första kvantsatellit i omloppsbana, skriver Wall Street Journal.

Om den 635 kilogram tunga satelliten fungerar som utlovat kommer kinesiska forskare att kunna utbyta krypteringsnycklar som ingen hackare kan komma över. Det beskrivs som fysiskt omöjligt att fånga upp meddelandena som skickas från satelliten.

Läs också: Nasa startar rymdförsvar som ska stoppa utomjordiska föremål

Satelliten Micius, döpt efter den kinesiska 400-talsfilosofen, ska skicka krypteringsnycklar till forskare i Peking och Wien. Ombord finns en kristall som genererar sammankopplade fotonpar, och de behåller exakt samma egenskaper trots att de är hundratals mil ifrån varandra.

Genom att läsa av fotonerna i respektive anläggning får forskarna fram samma mätdata, som i sin tur kan användas som en gemensam krypteringsnyckel för att säkert kunna kommunicera över vanliga ledningar.

Liknande experiment har gjorts på land, genom att skicka fotoner genom fiberkablar eller luften. Men då går det inte alls att komma upp i samma avstånd, först när man skickar genom rymden där det är jämförelsevis fritt från störningar tror sig forskarna kunna nå sådana väldiga avstånd.

Läs också: Rymdmotorväg för laserstrålar ska förse forskare med data från satelliter

Skulle någon försökt snappa upp informationen i fotonerna på vägen skulle forskarna genast se det. Kvantpartiklarna är så känsliga att de förstörs eller förändras om någon försöker läsa av dem. Det kan jämföras med att skicka meddelanden skrivna på såpbubblor.

– Om någon försöker fånga upp dem genom att ta dem när de skickas så spricker de, säger Gregoir Ribordy på kvantkryptoföretaget ID Quantique till WSJ.

Om försöket med Micius lyckas är planen att skjuta upp fler kvantsatelliter. Målet på sikt är ett världsomspännande nätverk av runt 20 satelliter, sa de kinesiska forskarna till Nature tidigare i somras.