Den röda planeten har lockat rymdentusiaster i flera generationer. Finns det liv, kan människor leva där? Skulle det nu vara så att vi en gång kommer dit kan de första astronauterna behöva hjälp. Hjälp med att bygga, odla och ordna vatten. Och vem ska erbjuda den hjälpen? Robotar så klart!
Och finns det något bättre sätt att få igång de kreativa kugghjulen än med en tävling? För den som känner sig manad går det nu att skicka in bidrag till Nasas Space robotic challenge. Priset är en miljon dollar, drygt 8,4 miljoner kronor.
Läs också: Elon Musk vill skicka en farkost till Mars om två år. Har han en chans att hinna?
Syftet med tävlingen är att uppmuntra utvecklingen av robotar som är rustade att arbeta i tuffa miljöer, som på planeten Mars. Den måste vara stark nog, ha precisionen och anatomin för att vara en hjälp till de mänskliga kollegorna.
Första kvalifikationsrundan pågår från mitten av september till mitten av november. De lag som tar sig igenom första rundan får delta i finalen som äger rum nästa sommar.
Att skeppa iväg robotkandidaterna till Mars för testning är både dyrt och opraktiskt. Tur är väl då att miljön på planeten kan återskapas virtuellt. Hela tävlingen är faktiskt virtuell, inklusive robotarna själva. Inga fysiska robotar ska byggas.
Denna utmaning ställs deltagarna inför: en boplats på planeten har skadats efter en sandstorm. Tre saker måste det vinnande systemet nu klara av: rikta om parabolen för kommunikation, reparera solpaneler och annan tillhörande utrustning samt laga hål i byggnaderna.
”Noggrann och skicklig robotteknik, som kan fungera utan fördröjning i kommunikationen, kan användas under rymdresor och på uppdrag till Mars, eller för andra farliga och komplicerade uppgifter. Det kommer vara nödvändigt för att stötta våra astronauter,” säger programansvarige Monsi Roman i ett uttalande.
Läs också: Nasa testar uppblåsbar boning för framtida Marsresenärer – skjuts upp på fredag
Varje lag måste bygga en virtuell mänsklig robot, humanoid, efter Nasas egen modell Robonaut 5, förkortat R5. Föregångaren R2 jobbar redan sedan 2011 på internationella rymdstationen ISS. Till en början hade den inga ben utan arbetade från en stationär bas. 2014 skickade de upp ett par ben. Tanken är att den på sikt ska kunna ta över fler och fler av astronauternas arbetsuppgifter, för att frigöra tid.
För robotar på Jorden funkar det utmärkt att använda hydraulsystem. Det funkar inte lika bra på Mars på grund av den lägre temperaturen. För rymdrobotar har till exempel högteknologisk resår använts istället.
Uppmaningen till de som aspirerar på miljonerna är: tänk utanför lådan!