Överger hörlursjacket

Glöm 3,5-millimetersuttaget, teknikföretagen har tröttnat på den ålderdomliga tekniken. Motorola har redan slopat det på Moto Z, och det ryktas att Apple kommer att göra samma sak på Iphone 7.

Chippjätten Intel är inne på samma spår. Under Intel Developer Forum talade sig två av företagets ingenjörer varma om hur usb-c kommer att ta över med en ny ljudstandard som släpps under hösten, skriver Cnet.

Men varför vill de tvinga dig att välja mellan att kasta dina gamla hörlurar eller köpa en bökig adapter?

Platsbrist

Det uråldriga analoga 3,5-millimetersuttaget kräver att tillverkaren drar gamla kopparkablar inuti en toppmodern telefon. Kopparkablar! Du vet sådana som Televerket hade upphängda på stolpar förr i tiden. Du hör ju hur befängt det låter.

Läs också: Iphone 7 väntas ge välbehövlig boost åt smartphone-marknaden

Genom att ersätta hörlursjacket sparar tillverkaren plats. Dels för att det blir en port mindre, dels för att den porten inte behöver kretsar som konverterar det analoga ljudet till digitala signaler och vice versa. Slutresultatet blir en lite tunnare telefon, eller lite mer plats att kräma in högpresterande hårdvara.

Ljudkvalitet

Bakåtsträvande audiofiler kommer naturligtvis att hävda att 3,5-millimetersljudet är det optimala, men så är inte fallet menar Intel. Den digitala ljudkällan ger ett renare ljud, och det blir det enklare att lägga på brusreducering eller ändra ljudbilden till att exempelvis få musik att låta som om den spelas i en konserthall. 

Batteriet då?

Något som skulle tala emot usb-c är att usb-kontakter i regel äter mycket mer ström än hörlursjack. Det ska delvis lösas genom att telefonen via usb-c kan stänga av onödiga funktioner, som att släcka strömmen till mikrofonen när telefonen spelar upp musik.

"Skillnaden i batteritid är försumbar", säger Intels ingenjör Brad Saunders till Cnet.