Dolda, inte sällan manipulativa, budskap i rock’n’roll och hårdrocksmusik. Spelas de upp baklänges hörs uppmaningar till djävulsdyrkan. Smutskastning av ny musik som ansågs dra ungdomar i fördärv har varit populärt i perioder i historien.

Att det faktiskt går att få in hemliga meddelanden i musik är, ja ingen hemlighet. Tekniken kallas backmasking. Men nu har en polsk forskare hittat ett helt nytt sätt att gå till väga. Genom att ytterst diskret variera tempot i vissa typer av dansmusik har han lyckats koda in information som går det mänskliga örat helt förbi, skriver IDG News.

Algoritmen har fått namnet StegIbiza, och självklart finns kopplingar till dans-musik- och nattklubbsmeckat. För det är just i denna musikstil som Krysztof Szczypiorski lyckats gömma koden, inbäddat i de transliknande taktslagen.

Läs också: Googles robotkompositör har släppt sin första låt och den är inte så bra

Utgångspunkten för professorn, som jobbar vid tekniska universitet i Warszawa, var en slags morsekod. Punkter och streck som istället för att representera bokstäver istället omvandlades till snabbare och långsammare temp för en särskild takt.

För att bevisa att det verkligen fungerar använde han Apples mjukvara för musikproduktion, Logic X Pro, och gjorde covers av fem låtar: Lily was here av David A. Stewart och Candy Dulfer, Miracle av Queen, Rhythm is a dancer av Snap!, So what av Miles Davis och You were the heart's beat av Andrzej Zaucha.

stegibiza

Låtarna arrangerades utan sång i techno-, hip-hop- och trance-versioner, utifrån de instrument som finns följer med mjukvaran. Därefter bäddade han in frasen steganography is a dancer, slumpmässigt utplacerat i låten.

Krysztof Szczypiorski varierade i vilken grad tempot ändrades, som en del av kodningstekniken, för att se när förändringar gick att uppfattas av människor. Inställningarna testades både i studio där testpersonerna bar hörlurar och utomhus där en DJ kontrollerade musiken. Alla testpersoner var musiker av något slag. Och resultaten visar att ingen av dem kunde identifiera skillnader i ljudet, med en procents marginal i tempoförändring.

Läs också: Nu kan du lyssna på Voyagers gyllene skiva – musiken som Nasa skickat till utomjordingarna

Det betyder att algoritmen mycket väl skulle kunna användas för att koda information i musik, vilket i sin tur skulle kunna användas i olika säkerhetstjänster och produkter.

Att smyga in dolda meddelanden i musik har naturligtvis inget alls med djävulsdyrkan att göra. Men det var ett kontroversiellt ämne på 70- och 80-talet då vissa kristna grupper anklagade rockmusiker för att lura ungdomarna som lyssnade på musiken. IDG.se har samlat ihop ett antal låtar som klämt in dolda budskap av såväl konstnärliga som humoristiska skäl. En del mer mytomspunna, andra mindre. Här hittar du hela spellistan på Spotify.