När får din telefon Nougat?
I vanlig ordning är det Nexus-enheterna som får det nya operativsystemet först. I går, den 22 augusti, började Google så sakta rulla ut Android 7.0 Nougat till en handfull mobiler och surfplattor. Först ut är Nexus 5X, 6, 6P och 9, Nexus Player, Pixel C och Android One-luren General Mobile 4G.
Det kan ändå dröja någon vecka innan alla enheter fått Nougat. Använder du en av modellerna ovan och är otålig finns det ett par lösningar. Antingen kan du gå med i Androids betaprogram och få Nougat den vägen, eller ladda ned installationsfilerna och sköta uppdateringen manuellt – men säkerhetskopiera först, för du kommer att behöva rensa mobilen.
Om du inte använder en Nexus-telefon kan det dröja innan den får Nougat, det är upp till tillverkaren att fixa stöd för operativsystemet. Ofta kan det ta flera månader, ibland upp till ett halvår. Och många äldre enheter kommer inte att få stöd för Nougat alls.
Vill du köpa en ny mobil med Nougat installerad på får du också vänta lite. Den första som släpps är LG:s V20 i början av september. Inom kort väntas Google också visa upp nya Nexus-enheter som kommer att lanseras med Nougat.
Läs också: 10 Android-appar du måste ha på din nya Chromebook
Använd två appar samtidigt
Det stora dragplåstret i Nougat är ett läge där två appar kan samsas på skärmen. För att starta multiskärmläget håller du in "senaste appar"-knappen. Då flyttas den aktiva appen till ena halvan av skärmen, och på den andra halvan kan du välja vilken av de andra öppna apparna som ska ta den andra halvan.
Chrome har också fått en liknande funktion där du kan ha två webbläsarfönster öppna bredvid varandra, för maximal surfeffektivitet.
En annan smart nyhet är att du kan dubbelklicka på "senaste appar" för att snabbt växla över till den senast öppnade appen. Smidigt om du jobbar i två appar samtidigt och vill hoppa fram och tillbaka.
En säkrare mobiltelefon
Säkerheten har varit ett gissel för Android. Visserligen handlar det ofta om att många användare kör förlegade versioner av operativsystemet, men det skadar inte att vässa den senaste utgåvan heller.
I Nougat kommer telefonen automatiskt att ladda ned säkerhetsuppdateringar i bakgrunden när du är uppkopplad med wifi. Du kan lugnt luta dig tillbaka och vara förvissad om att telefonen är så säker den kan bli.
Filsystemet blir också säkrare. Dels är all data krypterad på filnivå, tidigare har hela disken varit ett stort krypterat block. Dels blir Android än mer restriktivt med vilka filer som apparna får åtkomst till, nu får de bara åtkomst till sina enskilda mappar om du inte uttryckligt ger dem tillåtelse att ta för sig av mer.
För it-avdelningen blir det också lite lättare att säkra upp de anställdas mobiler. I Nougat kan man bland annat tvinga en enhet att alltid surfa vid vpn och en administratör kan tillfälligt låsa enskilda användares möjlighet att komma åt jobbappar.
Läs också: 900 miljoner Android-enheter sårbara för attacker
"Arbetsläget" skadar säkert inte heller. Genom att slå av det kan du enkelt välja att inaktivera alla jobbrelaterade appar när du går hem för dagen.
Livet blir också lite enklare för användare som slår på kryptering. Med den nya funktionen direct boot blir vissa Google-appar, som väckarklockan och telefonen, genast tillgängliga vid uppstart. Dock måste du låsa upp och avkryptera enheten innan du kommer åt personlig information som kalendern eller telefonboken i apparna.
Enkelt att spara mobildata
Trött på appar som käkar upp din surfpott? Nougat har lösningen.
Gå in på snabbinställningarna och klicka på "Data saver". Där kan du välja vilka appar som får obegränsad tillgång till din mobildata när de körs i bakgrunden, och vilka som bara får tömma potten när du använder dem aktivt.
Snabbinställningarna går förresten att skräddarsy och flytta runt också.