Det har nu gått lite drygt en vecka sedan en anonym hackergrupp retsamt lade upp NSA:s hemliga cybervapen till allmän beskådan. Bytet består av verktyg som används för att hacka, spionera och avkryptera verkar de fått från ett dataintrång på en av underrättelsetjänstens servrar. Det ultimata beviset för att ingen går helt säker på nätet.

I ljuset av det känns det förslag som Frankrike och Tyskland lämnat in till EU närmast absurt. Länderna vill att unionen utreder ett lagförslag som ska tvinga teknikföretagen att bygga verktyg som låser upp krypterade meddelanden. Fast bara åt myndigheterna, förstås.

Givetvis finns ett gott syfte: att stoppa IS och terrorism.

Det är precis samma motivering som FBI använder i vintras när de krävde att Apple skulle hacka en terrorists Iphone. Då som nu är argumentet ihåligt.

Om Apple hade gått med på kravet hade de byggt en hemlig väg, en så kallad bakdörr, rakt in i operativsystemet.

– I den fysiska världen skulle det vara motsvarigheten till en huvudnyckel som öppnar hundratals miljoner lås – från restauranger och banker, till affärer och hem. Ingen sansad människa skulle tycka det var acceptabelt, menade Apples vd Tim Cook.

När Apple väl byggt bakdörren är den redo att användas av allas som har rätt nyckel.

Det dataintrånget hos NSA visar, med all önskvärd tydlighet, är att en sådan nyckel aldrig skulle vara helt säker.

Nu vill Frankrike och Tyskland trycka upp en hel knippa med sådana nycklar. En till Whatsapp, en till Telegram, en till Imessage och så vidare.

Vad händer när någon tappar den nyckelknippan en blöt kväll efter krogen?

Det behöver ju inte ens handla om ett dataintrång. För några veckor sedan rapporterade vi om hur Microsoft själva råkat läcka en nyckel som låser upp Windows säkerhetssystem secure boot. Den verkar ha använts för mjukvarutester, och sedan råkat åka med ett antal datorer ut i handeln. Hoppsan!

Om förslaget från Frankrike och Tyskland skulle bli verklighet kommer det i slutänden att äventyra säkerheten för de miljontals människor som använder krypterade meddelandetjänster. Men stoppar det terroristerna?

Inget hindrar terroristorganisationer från att använda krypteringstjänster som struntar i EU:s regler, eller att bygga sina egna appar. Vilken nytta har EU då av bakdörrarna? I Paris-attackerna förra hösten verkar terroristerna för övrigt inte använt någon kryptering alls, utan nyinköpta kontantkortstelefoner, för att kommunicera.

Även då debatterades ett tvång mot teknikföretagens kryptering flitigt. Inte minst i Storbritannien där det förespråkades av bland andra David Cameron, men då var den svenska regeringen inte direkt entusiastisk.

– Det är klart att man kan tänka sig att som Cameron pratat om tvinga företag att hålla krypteringsnycklar öppna. Men jag tror att det är en dålig väg att gå. Det finns bra och legitima skäl att kryptera sin trafik, sa inrikesminister Anders Ygeman till Computer Sweden då.

Lyckligtvis finns lika starkt motstånd inom EU. "Nej till bakdörrar", skanderade kommissionens vice ordförande Andrus Ansip i våras när konflikten mellan Apple och FBI rasade. Förhoppningsvis finns det tillräckligt motstånd för att det fransk-tyska förslaget aldrig ska bli verklighet.