Två år har gått sedan Facebook köpte meddelandetjänsten Whatsapp. Nu ändras meddelandetjänstens integritetspolicy, trots att företaget tidigare sagt sig värna om användarnas persondata. Framöver kommer mer information att delas med ägarbolaget, allt för att kunna erbjuda användarna en bättre upplevelse.

Framför allt betyder förändringen att Facebook nu kommer att kunna se användarens telefonnummer och såldes kunna matcha det mot Facebook-kontot, om ett nummer anslutits dit. Dit hör också användarens namn som från och med nu delas mellan de bägge bolagen. Detta för att en miljard användare ska kunna kommunicera bättre med företag de gillar, skriver Whatsapp på sin sajt. Flygbolag, postföretag eller banker är några exempel som listas.

Läs också: Frankrike och Tyskland vill att EU stoppar teknikföretagens kryptering

Informationen kommer också att användas för att föreslå vänner mellan plattformarna. Och som så ofta för att specialanpassa annonserna, och bättre fånga användarens intresseområden.

Whatsapp har länge haft ett rykte om att gå betydligt längre än andra kommersiella aktörer för att skydda användarnas integritet. Ett rykte som nu riskerar att fläckas ner. Dock tillägger företaget att användare kan välja bort kommunikationen med företag och potentiella annonsörer. Och en sak som inte ändras är vilka som kan se meddelandena.

Alla meddelanden är fortfarande krypterade och kan bara läsas av den som de skickas till.

Men Facebook och Whatsapp sitter i lite av en rävsax. Å ena sidan kritiseras de av användare, integritetsorganisationer och myndigheter för att samla in för mycket information. Särskilt om personer som inte ens är inloggad.

Läs också: Apple uppdaterar IOS efter att skurkstater lyckats avlyssna dissidenter

Samtidigt fick de nyligen kritik från de franska och tyska inrikesministrarna för att inte samla in tillräckligt mycket av användarnas aktivitet i krypterade meddelandetjänster. Bara häromdagen krävde ministrarna att bolagen öppnar upp bakdörrar för polis och myndigheter, så de kan spana på användarnas meddelanden under en pågående utredning.