Kvantitet är inte alltid lika med kvalité, det är en gammal sanning. Och som kan gälla även utvecklarvärlden. Indien och USA har ett stort antal programmerare. Men det är Kina och Ryssland som sitter på kompetensen, rapporterar Infoworld. I alla fall om man ska tro en studie från Hackerrank, ett företag som anordnar kodningstävlingar världen över.

Baserat på resultaten i de tävlingarna har de nu listat världens 50 bästa programmeringsländer. Och Sverige? Våra utvecklare placerar sig på en ljummen 25:e plats. Pallplatserna gick till Kina, Ryssland och Polen.

Läs också: 10 mjuka råd för hårda utvecklare

Totalt har de tittat på resultat från 1,4 miljoner tävlingsbidrag som kommit in som svar på deras utmaningar. De kinesiska utvecklarna som deltagit har visat sig vara helt överlägsna i utmaningarna inom matematik, funktionell programmering och datastrukturer. Ryssarna dominerar i kategorin algoritmer, som också är den mest populära.

Utmaningarna täcker en rad olika områden: olika programmeringsspråk, algoritmer, säkerhet och distributionssystem. Poängen sätts utifrån hur noggrann lösningen är och hur snabbt det gick att ta fram den. Algoritmer är som sagt den kategori där flest deltar, 40 procent av utvecklarna slåss om förstaplatsen här. Där ingår moment som att sorterar data, dynamisk programmering och logiskbaserade uppgifter. Utmaningarna inom Java och datastrukturer lockar ungefär tio procent av deltagarna.

Läs också: Anställa en stjärnutvecklare eller en medelmåtta? Svaret är inte självklart.

För att avgöra vilket land som har de bästa utvecklarna har Hackerrank tittat på varje lands genomsnittspoäng inom samtliga tävlingskategorier. De begränsade sig dock till de 50 länder som hade flest deltagare i tävlingarna. De har också listat vilka länder som är bäst resultat inom specifika kategorier. I Polen är de tydligen riktigt bra på Java, fransmännen toppar C++, Japan sopar mattan inom artificiell intelligens.

Sverige toppar inga kategorier, men ligger femma i en: handledningar (tutorials).