Telia och Tre väckte starka reaktioner när de införde fri surf på sociala medier respektive musikstreaming. Att ge några storspelare förtur är ett brott mot nätneutraliteten menar kritikerna, men nu kan operatörerna bli tvungna att tänka om.

I Telias fall ledde tjänsten till en strid ström av anmälningar till Post- och telestyrelsen, PTS. Över 300 första veckan. Anklagelsen handlar om att nolltaxa, eller zero-rating som det kallas på branschspråk, bryter mot principen om att alla aktörer ska behandlas lika.

Fast rättsläget har varit långt ifrån solklart.

Förra hösten klubbade EU nya regler för nätneutraliteten, som trädde i kraft i våras, och där står skrivet att operatörer får prioritera viss trafik – så länge det inte sker på bekostnad av annan. Ett minst sagt otydligt besked.

Men i går kom klarare besked när den europeiska telekommyndigheten Berec släppte sina riktlinjer för nätneutralitet som bygger på EU-förordningen.

"Ett erbjudande mer zero-rating där alla andra applikationer än zero-rating-applikationerna blockeras (eller saktas ned) när surfpotten är slut" är inte tillåtet, skriver Berec.

– Det är ganska tydliga att Berec menar att det strider mot reglerna när bara tjänsterna som ingår i erbjudandet fortsätter att fungera efter att man gjort slut mot sin surfpott, säger Daniel Westman som är doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet.

Det är precis ett sådant upplägg som både Telia och Tre har infört, och båda PTS granskar just nu om företagens tjänster strider mot reglerna om nätneutratlitet.

Riktlinjerna från Berec övertrumfar dock inte lagtexten i EU-förordningen, utan är en guide till hur tillsynsmyndigheter som PTS ska tolka den. Men myndigheten vill inte kommentera hur Berecs tolkning av förodningen kommer att påverka de pågående utredningarna av Telias och Tres nolltaxa.

– Det är för tidigt att säga, vi kommer självklart att använda oss av riktlinjerna i tillsynen men det är ytterst mot förordningen vi prövar de fall vi nu granskar, säger Emma Närvä som är enhetschef på PTS.

Läs också: "Sveriges Radio hycklar om Telia och nätneutraliteten"

Telia vill inte heller uttala sig om hur Berecs riktlinjer skulle kunna påverka deras erbjudande om fri surf på sociala medier.

– Det är riktlinjer och inget annat, de säger oss inte så mycket. Vi väntar på PTS agerande som vi självklart kommer att följa, säger Jonas Hasselberg som är ansvarig för Telias konsumentaffärer.

Men om de går på Berecs linje kommer ni att behöva ändra på er fria surf? 

– Det är för tidigt för mig att uttala mig om. Vi tycker att erbjudandet är helt rätt för våra kunder, och vi kommer att kämpa för att fortsätta erbjuda det som är rätt för kunderna.

Operatören Tre säger till IDG.se att de inte vill kommentera hur Berecs riktlinjer kan påverkad dem förrän PTS är klara med sin utredning.