Snart kommer svenska pirater att få skadeståndskrav i brevlådan. Det nybildade initiativet Spridningskollen har sedan början av året övervakat svenska fildelare och kommer under hösten att börja kräva tusentals personer på ersättning.

Bakom initiativet finns Gothia Law som i dagsläget har tecknat avtal med fyra rättighetsinnehavare: Scanbox, Noble Entertainment, Atlantic och Crystalis Entertainment. De har övervakat hur fler än 150 filmer och tv-serier fildelats illegalt på olika torrenttrackers som The Pirate Bay.

– Vi tror att detta kommer att betyda en hel del i ett längre perspektiv. Det är två saker som är viktiga för vår uppdragsgivare: att generellt sett få ned olagligt fildelning och att få en viss ersättning, säger Spridningskollens talesperson Gordon Odenbark till IDG.se.

Han uppger att de planerar att göra det första utskicket inom två till tre veckor, och tror att det kommer att gå ut till någonstans mellan 500 och 1 000 personer. Var och en kommer att krävas på 2 000 kronor i skadestånd.

– I detta nu har vi sagt att vi bara tar 2 000 kronor per film, men det kommer att höjas. Jag kan nästan garantera att vi kommer att höja skadeståndet under hösten, säger Gordon Odenbark.

Vad gör ni med de som inte betalar?
– De som har möjlighet att betala bör göra det, annars är det stor sannolikhet att vi går den rättsliga vägen

Spridningskollen jobbar enligt en modell som redan prövats i Tyskland och Finland. De använder sig av data från företaget Excipio som övervakar fildelning som sker via bittorrent.

Därifrån hämtar Spridningskollen ip-adresser som tillhör fildelarna. Med hjälp av den så kallade ipred-lagen kan organisationen sedan gå till domstol och begära att internetoperatörerna berättar vilka personer ip-adresserna tillhör.

Läs också: The Pirate Bay tillbaka på tronen – är åter nätets största torrentsajt

Där organisationer som Rättighetsalliansen fokuserat på personerna bakom fildelningssajterna kommer Spridningskollen att gå direkt på slutkonsumenterna.

– Vi tror att alla pusseldelar behövs. Att gå på konsumenterna kan ge ett ekonomiskt incitamentet till den enskilde och brukar faktiskt ha en stor effekt. Jag skulle bli förvånad om vi inte ser en markant skillnad inom ett år, säger Gordon Odenbark.

Är det inte integritetskränkande att ni övervakar svenskars surfvanor på nätet på det här sättet? 
– Helt krasst så är det så att om man ger sig in i leken får man leken tåla. Begår man ett brott får man stå ut med att bli granskad i högre grad än andra.