– Vissa personer har frågat oss varför vi ska ta bort det analoga hörlursjacket. Det har varit med oss väldigt länge. I slutänden handlar det om ett ord: mod, hävdade Apples marknadschef Phill Schiller under lanseringseventet i går.

Men är det verkligen så enkelt?

Det finns en del goda anledningar att slopa 3,5-millimetersuttaget på mobiler. Den enklaste förklaringen är att det blir mer plats för annan hårdvara i den tunna telefonen.

Läs också: Video: Här är Iphone 7 – och alla andra nyheter från Apples event i går

Men övergången kommer att göra de flesta hörlurarna på marknaden obsoleta. Apple försöker visserligen dämpa smällen genom att dels släppa sina egna trådlösa lurar, dels stoppa en gratis adapter och ett par hörlurar med Lightning-kontakt i varje Iphone-låda.

– Vi befinner oss i början av en helt trådlös framtid där tekniken möjliggör en sömlös och automatisk koppling mellan dig och dina enheter, som Phil Schiller uttrycket det.

Apples "mod" har mött ilska på nätet. Många rasar över att företaget fasar ut den välbeprövade tekniken.

Men ilskan från fansen kommer inte att påverka försäljningen av Iphone 7 nämnvärt, menar analytikern Jack Gold på J Gold Associates. De kommer att ha "minimal eller ingen påverkan alls på Iphone 7:s försäljningssiffror. De relativt få kunder som bryr sig kommer inte att bli någon större börda för Apple", säger han till IDG News.

Det är inte heller första gången Apple går tvärt emot opinionen. Kommer du ihåg ramaskriet när Lightning-kontakten lanserades i Iphone 5?

Läs också: Försäljningen av smartphones har nått taket – nu sätts hoppet till Iphone 7

I dag har formatet blivit allmänt accepterat. Nu vill Apple gå samma väg med hörlurarna. Bort med 3,5-millimetersuttaget och in med Lightning-lurar eller kanske ännu hellre trådlösa Bluetooth-varianter.

Och där kommer de nya Airpodsen, som släpps i oktober till ett pris av 159 dollar, att visa vägen. Analytikern Patrick Moorhead på Moor Insights and Strategy anser att Apple visar precis hur bra trådlösa lurar kan bli.

"Av vad jag upplevt med Airpodsen har [Apple] löst problemet med Bluetooth-headset. Airpodsen ansluter sig på ett konsekvent sätt, är helt trådlösa och stannar kvar i örat och är lätta att ladda och svåra att tappa bort. Jag tror att Apple har en riktig vinnare här".