När Nintendo slopade bakåtkompabiliteten

Du kanske sett det virala nyhetsklippet som sändes i en amerikansk lokalkanal 1991? Föräldrar rasade över att Super Nintendo, den splitternya japanska konsolen, inte kunde spela spel utvecklade för Nintendo 8-bitar. Raseri!

Läs också: Därför dödade Apple hörlursjacket i Iphone 7

Vem vann? Nintendo satte en standard för spelkonsoler som gäller än i dag. Men kanske blir det ändring snart. Microsoft har kämpat med bakåtkompabiliteten på Xbox One, och kommande Xbox Scorpio ska vara både bakåt- och framåtkompatibel. Lite som en pc, kanske vissa skulle vilja flika in. 

När den optiska enheten försvann

dvd

"Hur ska jag nu kunna kolla mina Lost-dvd:er på datorn!?", rasade en hel värld 2008 när Apple släppte sin första Macbook Air. Den tunna laptopen blev en av de första att slopa dvd-läsaren, kanske lite tidigt med tanke på att Apple inte lanserade sin appbutik förrän tre år senare.

I dag är dvd-läsare lika ovanliga som folk som går iväg och hyr en film på fredagkvällen, och det är väl knappast någon som sörjer tiden då program levererades på en plastbit? 

När Google dissade rss

reader

Googles beslut att lägga ned den omhuldade rss-tjänsten Reader möttes av lika stora doser sorg och ilska. Teknikjätten ansåg att användarna redan stuckit, gissningsvis till sociala medier. Förmodligen valde fler av dem Facebook än Google Plus. 

När Iphone bytte sladd

sladd

"Hur ska jag nu kunna använda mina mobilhögtalare!?", rasade en hel värld när Iphone 5 lanserades med en helt ny port. Bort med den gigantiska 30-stiftskontakten, och in med den lilla Lightning-pluggen.

Läs också: "Rakt igenom negativt" – hån av hörlursjacket dominerade Iphone 7-släppet i sociala medier

Vi kan väl konstatera att åtminstone Apple verkar ha fäst sig vid formatet, nu när företaget fattat sitt "modiga" beslut att låta hörlurarna ansluta via Lightning istället för dinosaurien 3,5-millimetersjacket.