Varje dag får Google ta emot miljontals krav från rättighetsinnehavare som vill rensa sökresultaten på piratkopierat innehåll. Men ibland går det helt galet.

För ett par veckor sedan krävde filmbolaget Paramount Pictures att Google tog bort länkar som ledde till torrentfiler där operativsystemet Ubuntu delades, rapporterar Torrentfreak.

Linux-distributionen är öppen källkod och förstås helt fri att dela på nätet. Ubuntus utvecklare Canonical sprider själva sina installationsfiler via Bittorrent. Men av högst oklara skäl hävdar Paramount att Ubuntu skulle inkräkta på bolagets rättigheter till filmen Transformers: Age of Extinction.

Läs också: Nu får svenska fildelare skadeståndskrav i brevlådan – 2000 kronor för en film

Det värsta är kanske inte att Paramount begår vad som förhoppningsvis är ett misstag. Det stora problemet är att Google gick med på att ta bort länken.

Sökjätten får åtskilliga miljoner förfrågningar varje dag, så kanske är det inte konstigt att misstag sker. Men att en fullständigt laglig delning av Ubuntu kan bli till en piratkopierad actionfilm visar att systemet är långt ifrån vattentätt.