Hur många meddelanden skickar du en vanlig dag? På Whatsapp, Messenger, Snapchat eller varför inte sms.

Hur många av dem vill du hålla hemliga? Förmodligen de flesta.

Det finns en lösning. Appen heter Signal (Signal Private Messenger) och den har bara ett enda stort problem. Den har för få användare. I min privata mobiltelefon har bara ett tiotal av mina kontakter anslutit sig. På jobbmobilen ser det lite bättre ut, även om det fortfarande är en liten andel som använder Signal – och då ringer jag ändå till kunnigt folk inom teknikbranschen varje dag.

Signal är en app som finns både till mobiler och datorer, för Android och IOS, som krypterar meddelanden, röstsamtal och videochatt. Den är lika enkel att använda som Messenger eller Whatsapp, men är mycket säkrare. Den saknar visserligen spel och roliga filter, men det går fint att dela bilder, dokument och andra filer med hjälp av krypterad och hemlig överföring.

Läs också: Här är EU:s plan för ett starkare cyberförsvar – så säger experterna

En av de stora förespråkarna är visselblåsaren Edward Snowden, som är övertygad om att inte ens FBI kan läsa vad han skriver – och hans liv hänger bokstavligt talat på det.

Men det är inte bara visselblåsare eller de som lever under förtryck som behöver hålla sin chatt hemliga. Tänk efter. Mycket av det du skriver på Messenger, Whatsapp eller via sms är sådant du helst skulle bevara privat.

Det behöver inte handla om olagligheter, eller ens något som kan få dig sparkad från jobbet. Det räcker med att det är något som är pinsamt, personligt eller privat. Sådant du berättar för någon annan i förtroende.

Det du behöver tänka på då är att dina meddelanden ska krypteras. Det betyder att de är helt oläsliga om fel person skulle råka komma över dem – som en hackare eller en underrättelsetjänst.

Läs också: Svenska internet på väg att gå sönder – här är expertplanen som ska rädda det

Det finns en rad appar som krypterar dina konversationer. Ovan nämnda Whatsapp gör det, och Messenger kan göra det om appen är inställd på rätt sätt. Apples Imessage likaså. Men det finns en hake.

De populära meddelandeapparna drivs av vinstdrivande företag. Facebook, Apple och Google. De tjänar pengar på att veta allt om sina användare, och vill gärna tjuvkika lite på vad du har att säga till dina vänner.

Ta Facebooks-ägda Whatsapp som exempel. Appen har lyfts som ett föredöme eftersom den var tidig med att börja kryptera alla konversationer på ett sådant sätt att inte ens Facebook kan läsa innehållet.

Men det Facebook kan läsa – och aktivt loggar – är all annan information. Vem du skriver till, vid vilka tidpunkter, från vilka platser.

Läs också: Nu blir det svårare att spionera på Android-användare

Där sticker Signal ut som ett alternativ. Appen utvecklas ideellt av Open Whisper Systems, med kryptogurun Moxie Marlinspike i fören. De samlar inte någon data om användarna, och källkoden till appen är öppen och kan granskas av allmänheten så att sårbarheter och buggar upptäcks och täpps till.

Så här kommer du igång med Signal.

1. Ladda ned appen. Du hittar den i App Store, Google Play eller på Signals hemsida.

2. Starta appen och skapa ett konto som du knyter till ditt mobiltelefonnummer. Precis som i exempelvis Whatsapp är det ditt vanliga telefonnummer du använder för att hitta nya kontakter.

3. För att se vilka av dina befintliga kontakter som har Signal får du ge appen tillgång till din adressbok. Då får du upp en lista över vilka du kan chatta säkert med.

4. Använder du Android kan du välja att köra Signal som standardapp för sms. Fördelen är att meddelanden till kontakter som använder Signal automatiskt krypteras. När du börjar skriva på ett nytt meddelande står det om mottagaren är ansluten eller ej.

Artikeln har publicerats tidigare