Du behöver inte syssla med något kriminellt för att gilla kryptering. Tänk allt du säger i meddelanden som är privat och personligt. Du vill förmodligen inte att det ska bli fritt tillgängligt varken för världen eller din omgivning.

Efter Edward Snowdens avslöjanden om USA:s massövervakning har fler sett nyttan av kryptering, samtidigt som många nya tjänster gjort det betydligt enklare att kryptera än att krångla med PGP.

Från populära chattappar som Whatsapp och Messenger till mer smala Signal. Det finns en flora av appar som ofta använder sig av obruten kryptering (end-to-end). Det betyder att bara du och mottagaren sitter på krypteringsnycklarna – företaget som utvecklat appen kan inte läsa era meddelanden ens om de vill det.

Läs också: 7 tillägg som gör Chrome till en ännu bättre webbläsare

Signal

Här är chattjänsten som självaste Edward Snowden använder sig av och den har stöd för både röst- och textmeddelanden.

Signal är busenkelt att komma igång med, och kan om du vill synka med din kontaktlista så att du kan chatta säkert med alla kompisar som har tjänsten.

Bakom appen finns krypteringsgurun Moxie Marlinspike och hans Open Whisper Systems. Tekniken är öppen källkod och används och Signals krypteringsmetod används i flera andra chattjänster, bland annat Whatsapp.

Plattformar: Android, IOS.

Hemsida: https://whispersystems.org/

Whatsapp

Whatsapp

Med över en miljard användare är Whatsapp förmodligen världens populäraste meddelandetjänst, och numera är den också krypterad.

I våras började Facebook-ägda Whatsapp använda sig av Signals krypteringsteknik som standard. Det betyder att varken någon som tjuvlyssnar eller Facebook själva kan läsa vad du skriver.

Däremot kom nyligen nyheten att Whatsapp kommer att börja dela användardata med Facebook. Information som telefonnummer, användarnamn och namn kommer att delas mellan plattformarna och användas till att bland annat föreslå vänner och skräddarsy annonser. Vill du slippa det bör du välja ett annat alternativ.

En viktig sak att komma ihåg när du använder Whatsapp är att alla som deltar i konversationen måste ha en version från april 2016 eller senare. För att se om en konversation är krypterad kan du klicka på namnet på personen eller gruppen du chattar med. Är hänglåset stängt är konversationen krypterad.

Plattformar: Android, IOS, Mac OS, Windows, Windows Phone.

Hemsida: https://www.whatsapp.com/

Wire

En uppstickare med gott om specialfunktioner med Skypes medgrundare Jan Friis som chef. Wire erbjuder obruten kryptering oavsett om du kommunicerar i text, video eller ljud.

Appen använder sig av öppen källkod och har några kul trick som att skicka teckningar, dela platsinformation och en halvdan chattbot. Än så länge ligger Wire långt efter konkurrenterna i antalet användare, men företaget har gott rykte när det kommer till säkerheten.

Plattformar: Android, IOS, Mac OS, Windows, webbapplikation.

Hemsida: https://wire.com/

Facebook Messenger har inbyggd funktion

Facebooks andra stora chattapplikation, Messenger, har fått stöd för obruten kryptering. Genom att starta en "hemlig konversation" med en av dina kontakter kan du initiera en krypterad konversation.

Läs också: 10 Android-appar du måste ha på din nya Chromebook

Var försiktig med Telegram, Imessage och Google Allo

Telegram är en krypterad gruppchatt med skamfilat rykte. Appen har ofta pekats ut som tillhåll för kriminella och terrorister. Men tekniken som Telegram använder för att kryptera meddelanden har sågats som opålitlig och oprofessionell av säkerhetsexperter.

Apples eget Imessage har obruten krypten, men det finns orosmoment. Dels har företaget inte avslöjat tekniken bakom krypteringen, dels har flera säkerhetsbrister upptäckts (och åtgärdats). Du är garanterat säkrare än med vanlig e-post, men förmodligen inte lika säker som om du använder Signal.

Google Allo å sin sida har fått stark kritik för att krypteringen inte är påslagen per automatik. Du måste starta en "incognito"-konversation med någon för att den ska vara krypterad. Googles motivering är att den AI som är inbyggd i appen inte är till mycket nytta om den inte får veta vad du skriver.