Under många år kunde man inte hålla något hemligt på Facebook Messenger. Men nu har världens största sociala nätverk inspirerats av dotterbolaget Whatsapp. Nu kan världens 900 miljoner Messenger-användare kryptera sina meddelanden, rapporterar Wired.

Användarna kan nu välja att kryptera konversationerna de har med vänner och bekanta så att varken Facebook eller polisen kan se vad de innehåller.

Läs också: Snowdens uppmaning: Radera omedelbart Google Allo

”Dina meddelanden är redan säkra, men med Hemliga konversationer är de nu krypterade mellan olika enheter”, står det i beskrivningen av tjänsten när användaren först startar den nya funktionen.

Nyheten har inte direkt annonserats med grandiosa annonskampanjer. Inte heller nämns den nya funktionen närmare i uppdateringarna för IOS och Android. Men för de som har laddat ner den senaste versionen går det nu att välja ”hemligt” bredvid knappen för nytt meddelande. Utöver det kommer användaren också kunna välja att tidsbegränsa meddelandet, lite som Snapchat, till mellan fem sekunder och ett dygn.

hemligt

Systemet som utgör grunden i tjänsten är det i säkerhetskretsar mycket uppskattade Signal encryption system. Samma system som används i organisationen Open Whisper System egna app Signal, för övrigt en favorit hos Edward Snowden. Protokollet återfinns också hos Googles Allo.

Läs också: Tyskt beslut: Facebook måste sluta samla in data från Whatsapp

Användaren måste aktivt kryptera varje konversation, det är ingen funktion som startar automatiskt bara för att appen uppdateras. Så helt lika enkelt som i Whatsapp och Signal är det inte.