Genom att attackera en Tesla Model S via ett trådlöst nätverk lyckades säkerhetsforskare vid kinesiska Keen Security Lab ta kontroll över elbilen.

Attacken är inte helt enkel att genomföra. Den kräver att föraren kopplar upp sin Model S mot ett infekterat wifi-nätverk och använder bilens webbläsare. I det läget utnyttjar forskarna en sårbarhet i mjukvaran som låter dem ta kontroll över bilens can-buss, systemet som bilens delar använder för att kommunicera med varandra.

Läs också: Forskare har hittat ett sätt att lura Teslas autopilot

Efter en lyckad attack fick forskarna kontroll över en rad funktioner i bilen. De kunde bland annat bromsa, fälla in bakspeglarna, öppna bakluckan, låsa upp dörrarna och starta blinkersarna.

"Så vitt vi vet är det här första gången en trådlös attack kan ta över can-bussen och kontrollera en Tesla-bil på avstånd. Vi har bekräftat att attackvektorn fungerar på flera varianter av Tesla Model S. Det är rimligt att anta att andra Tesla-modeller också är påverkade", skriver forskare i ett blogginlägg.

Sårbarheten har bekräftats av Teslas säkerhetsavdelning, och elbilsföretaget uppger att de redan släppt en uppdatering (v.7.1, 2.36.31) som täpper till hålet.

"Problemet uppstod bara när webbläsaren användes, och krävde dessutom att bilen var fysiskt nära och uppkopplad mot ett illasinnat wifi-nätverk. Realistiskt sett uppskattar vi att risken för våra kunder var låg", skriver Tesla i ett uttalande till The Verge.