I regeringens budgetproposition för 2017 föreslås en kemikalieskatt på vanlig hemelektronik. Det betyder att bland annat datorer, mobiler och spelkonsoler kan bli upp till 320 kronor dyrare – och ge ett tillskott i statskassan på 2,4 miljarder kronor årligen.

Läsplattor, datorer, telefoner, routrar, dvd-spelare, tv-apparater, skärmar och spelkonsoler finns med på listan. Förslaget är att ta ut en skatt på 120 kronor per kilogram, upp till ett tak av 320 kronor.

Läs också: Departementet om kemikalieskatten: ”Det är många som har haft synpunkter”

Mobiltelefoner kommer förstås undan billigt, men desktopdatorer, tv-apparater och spelkonsoler slår utan problem i taket. Enligt förslaget blir det den som importerar eller tillverkar varorna som får betala skatten.

Dock gäller förslaget inte utländska försäljare, så varor som köps från andra länder på nätet berörs inte.

Läs också: Elektronikbranschen sågar ny kemikalieskatt

Huvudmotivet till skatten är att minska förekomsten av miljö- och hälsofarliga ämnen, bland annat de flamskyddsmedel som används i många elektronikprodukter. Företag ska också kunna göra avdrag på upp till 75 procent av skatten för produkter som inte innehåller farliga ämnen.

"Skatten förväntas leda till en minskad försäljning av viss elektronik med 4,5 procent per år samt en omfördelning av inköpen mot varor som innehåller mindre skadliga flamskyddsmedel", enligt budgetpropositionen.

Även vitvaror som kylskåp, frysar och diskmaskiner omfattas av punktskatten, fast till den lägre taxan av åtta kronor per kilogram.

Läs också: Branschen rasar mot ny miljöskatt – ”allt jobb är bortkastat”

Skatten införs enligt regeringens förslag från 1 april 2017.