Tillhör du skaran resenärer som minutiöst planerar varenda sekund av vistelsen i New York? Eller är du lite mer spontan, den som strosar planlöst mellan museum och parker? Nu har globetrotters fått en ny leksak i Google Trips, en app som fungerar både som reseplanerare och guide.

Appen, som finns gratis för både Android och IOS, håller koll på flygbiljetter, hotellbokningar och erbjuder specialframtagna guider till över 200 städer runt om i världen. Och eftersom det är Google vi talar om så ingår också personliga rekommendationer baserat på din sökhistorik.

Men den verkliga poängen med reseappen är att den fungerar offline. Den värdefulla datatrafiken behöver inte användas för att läsa kartor, guider och anvisningar. Allting kan laddas ner innan avresa. Eller när ett tillräckligt bra wifi-nät dyker upp.

Läs också: Google Docs: 9 tips för att jobba mer effektivt i kontorssviten

I en intervju med The Verge säger produktchefen Richard Holden att Trips är resultatet av två års arbete som pågått kring flera reseprodukter. Under de senaste månaderna har bolaget lanserat Destination, en reseplanerare inbyggd i sökfunktionen, och de byggt som funktionerna för hotell- och flygsökningar.

Med de här nya tjänsterna, och med appen som juvelen i kronan, hoppas Google att de nu tar ett rejält kliv in i resebranschen. Förhoppningen är att Trips ska vara reseappen framför andra för resenärer, både innan och under resan.

Många är de som vill vara med och styra upp, förenkla och planera våra resor till världens hörn. På den internationella marknaden finns redan Tripit som ses som en konkurrent. Där ligger fokus mer på affäresresor och med ett årsabonnemang för 49 dollar håller tjänsten koll på flygpoäng och om en bättre flygstol finns tillgänglig. Utöver det finns en lång rad tjänster för att organisera vardagen: Trello, Evernote, Google Docs, kalendrar. Trips försöker samla ihop det som gäller våra resor.

Läs också: Nu kan du handla inne i Messenger – men bara i USA

Vad kan en nyfiken och strukturvurmande resenär vänta sig av Trips? Som redan nämnts kan appen organiserar flygbiljetter och hotellbokningar. Museum, restauranger, konserter – allting man kan tänkas vilja göra på resmålet listat under olika flikar. Färdiga guider har tagits fram för den som till exempel är sugen på att besöka till litterära London, eller tillbringar tre intensiva dygn i Paris. Appen samlar också all nödvändig information om sjukvård, försäkring och andra nödsituationer som kan uppstå.

Baksidan? Ja, Google följer dig vart du går så länge appen är på. Så känns det som ett dåligt upplägg finns alltid hotellens papperskartor kvar. Folk har ju trots allt, med varierad, framgång utforskat världen utan digitala reseassistenter under rätt lång tid. Men mer ordning och reda blir det utan tvekan.